Obama, candidat-surpriză la președinția Franței?

0

Mulți francezi nu sunt mulțumiți de candidații înscriși în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din Franța, unii înclinând spre o soluție mai mult decât improbabilă, mai exact Barack Obama, relatează miercuri publicația belgiană Le Soir.

Site-ul obama2017.fr vrea să încerce să-l convingă pe fostul președinte american să candideze la alegerile din Franța, angajându-se să strângă promisiuni de vot. Acesta își propune de altfel ca obiectiv să obțină un milion de promisiuni de vot până în 15 martie.

Motivul invocat de site este simplu: „Obama are cel mai bun CV din lume pentru acest post”. Cu umor, site-ul denunță totuși o realitate cu care se confruntă unii alegători: „Pentru că este încă posibil să voteze pentru un președinte și nu împotriva unui candidat. Pentru că la ora la care Franța se pregătește să voteze masiv pentru extrema dreaptă, noi putem da încă o lecție de democrație planetei alegând ca președinte al Franței un străin”. Afișe cu Obama17 au fost de altfel deja amplasate în arondismentul nr.1 al Parisului, potrivit Agerpres.

Contactate de site-ul Mashable, persoanele aflate la originea acestei campanii au explicat că „s-au săturat să voteze mai degrabă împotriva unor candidați decât pentru un președinte”. „Ne-am trezit visând că aceasta s-ar putea întâmpla, că lumea politică ar putea din nou să ne ofere o personalitate pe care o admirăm și care să ne permită să ne facem proiecte senin pentru viitor”, spune acestea.

În mod evident, scopul aceste acțiuni nu este de a-l alege președinte al Franței pe Obama, care oricum nu ar putea să candideze pentru că nu este francez, ci de a face „alegătorii să gândească, să-i respingă pe politicienii noștri și de a face toată lumea să viseze”, au mai explicat conducătorii campaniei menționate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.