Avertisment dur al unui oficial NATO

Pentru a gestiona conflictele secolului XXI sunt necesare forțe armate de secol XXI, având în vedere că trăim într-o lume imprevizibilă, cu provocări din sud și din est, iar NATO reprezintă o sursă esențială de stabilitate, a declarat luni Ernest J. Herold, secretar general adjunct pentru investiții în apărare al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit acestuia, ambiția Alianței este de a rămâne o comunitate a libertății, păcii, securității și a valorilor comune, inclusiv drepturile omului, democrația și statul de drept.

„Pentru a gestiona conflictele secolului XXI avem nevoie de forțe armate de secol XXI. (…) Trebuie să fie suficient de puternice pentru a avea un efect imediat. Trebuie să avem capabilități necesare pentru a reacționa în orice situație și pentru a ne apăra (…) în ariile de securitate”, a afirmat Herold, în cadrul conferinței cu tema „Capabilitățile poliției de stabilitate NATO în contextul provocărilor de securitate emergente”.

El a explicat că este nevoie de forțe de poliție civile și militare care să fie și dislocate în teatrele de operații pentru a le putea transforma în medii de securitate sigure.

„Operația de stabilitate nu e un concept nou în NATO. Toate operațiile curente ale NATO și inițiativele viitoare sunt legate de operațiuni de stabilizare. Necesitatea pentru NATO de a fi o forță de stabilitate s-a văzut și acum 20 de ani în Bosnia și Herțegovina. A fost o cooperare între NATO și forțele de poliție ONU”, a amintit Ernest Herold, arată Agerpres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.