Fostul șef al CJ Vaslui, trei ani de închisoare

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Vasile Mihalachi, a fost condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de abuz în serviciu. Decizia magistraților de la Curtea de Apel Iași este definitivă.

În luna aprilie 2016, Vasile Mihalachi, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar privind licitația pentru împărțirea traseelor de transport din județul Vaslui, în urma apelului făcut de procurorii anticorupție, însă pedeapsa i-a fost majorată, relatează Romaniatv.net.

În același dosar, Curtea de Apel Iași a dispus majorarea pedepsei în cazul lui Dănuț Ropotă, referent în cadrul Autorității Rutiere Române, filiala Vaslui, de la un an de închisoare cu suspendare, la trei ani de închisoare cu suspendare. Fostul director al Autorității Rutiere Române, Filiala Vaslui, Liviu Butnaru, a rămas cu condamnarea inițială, de trei ani închisoare cu suspendare. În cazul fostului angajat al CJ Vaslui, Vasile Vieriu, instanța a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

Magistrații ieșeni au respins acțiunile civile ale firmelor de transport din județul Vaslui, care au fost defavorizate la licitațiile organizate de CJ Vaslui și care s-au constituit părți civile în cauză, solicitând despăgubiri de 140.000 lei.

Mihalachi este acuzat că, în anul 2008, pe vremea când deținea funcția de președinte al CJ Vaslui, alături de Liviu Butnaru, director al Agenției Județene Vaslui a Autorității Rutiere Române, de Vasile Vieriu, director executiv adjunct în cadrul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Vaslui și Dănuț Ropotă, referent în cadrul Agenției Județene Vaslui a Autorității Rutiere Române, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public județean de persoane, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și a legislației în vigoare care reglementează transportul public județean, ar fi determinat înlăturarea unor societăți comerciale — operatori de transport public rutier — de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câștigat licitațiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitații.

Potrivit procurorilor DNA, prin acțiunile inculpaților „au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfășura serviciul de transport public pe raza județului Vaslui, fiind creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizați, în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obținute din operarea traseelor atribuite nelegal”.

Inițial, dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Vaslui, dar magistrații acestei instanțe au declinat dosarul Tribunalului Vaslui, competent să judece astfel de infracțiuni, potrivit noului Cod Penal. Ulterior, inculpații au solicitat strămutarea dosarului. Cererea a fost aprobată de Curtea de Apel Iași, dosarul fiind scos de pe rolul Tribunalului Vaslui și înaintat celui de la Iași.

Fost deputat în perioada 2000 – 2004, Vasile Mihalachi s-a aflat la conducerea CJ Vaslui timp de 12 ani, deținând un mandat de vicepreședinte în perioada 2004 – 2008, unul de președinte al instituției în perioada 2008 – 2012 și un nou mandat de vicepreședinte între anii 2012 și 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.