Detalii șocante din „dosarul Cristian Rizea”
Denunțătorul fostului deputat PSD, Cristian Rizea, a fost audiat în fața magistraților de la Instanța supremă, unde a dezvăluit că în spatele acestuia se afla Viorel Hrebenciuc.
Denunţătorul lui Cristian Rizea le-a povestit judecătorilor şi cum se proceda la întâlnirile de taină la care potentații PSD și apropiații lor puneau la cale fraude cu terenuri: telefoanele mobile erau plasate „la un semn” la altă masă, pe canapea sau în anticamere, în dulap, ca la DNA, iar discuțiile aveau loc cu muzica pornită.
El a exemplificat că exact așa s-au desfășurat lucrurile în cazul omului de afaceri Lucian Colțea, care avea de recuperat două terenuri. „Domnul Colțea avea o problemă: dăduse o importantă sumă de bani, 1.260.000 euro, cuiva, lui Olteanu Emil, și nu putea să intre în posesia terenului și nici să își recupereze banii. Terenul era la Lujerului nr. 9, de 1 ha. Olteanu câștigase terenul, dar primarul anulase licitația. Olteanu se judeca cu Primăria Chiajna pentru acest teren. În acest context, inculpatul Colțea m-a întrebat dacă cunosc pe cineva sau direct pe primarul din Chiajna. Avea nevoie de intrare la primar.
Colțea voia să intervină la Primărie, pentru ca Primăria să piardă procesul cu Olteanu, ca să intre în posesia terenului. Eu am spus că da, cunosc pe cineva, care mă ajută într-o problemă similară cu Primaria Mangalia. Era vorba de domnul deputat Rizea care se descurca cu primarii, avea influență”, a spus George Andrei Beja.
Potrivit vocea.biz, președintele completului de judecată, judecătorul Daniel Grădinaru l-a întrebat pe denunțător dacă deputatul Cristian Rizea avea influență: „Pe mine m-a convins, da! Avea influență asupra administrațiilor locale. Oriunde se ducea, nu rămânea ușa închisă!”. Denunțătorul a relatat că l-am contactat pe un apropiat al său, Filip Costăchescu, prieten comun cu deputatul, care i-a transmis lui Cristian Rizea să vina la cabinetul său stomatologic. „Inculpatul Rizea a venit. El venea la foarte scurt timp, la 10 minute. I-am spus problema prietenului meu cu cetățenie americană (n.r. – Lucian Colțea), iar domnul Rizea a fost foarte de acord să îl întâlnească. Chiar a fost bucuros! Ne-am întâlnit a doua zi, la restaurantul hotelului Residence de față fiind eu, Rizea și Colțea. S-au cunoscut și, chiar după ce s-au salutat, Costachescu mi-a făcut semn ca toate telefoanele să fie mutate la altă masă. La toate întâlnirile se proceda așa, era o practică obișnuită. De exemplu, la Costăchescu, la cabinet, se lăsau în anticameră, în dulap” a relatat denunțătorul.
În acel moment, omul de afaceri Lucian Colțea i-a relatat deputatului PSD problemele care îl supărau. „Rizea a zis că problema e ca și rezolvată, pentru că primarul de la Chiajna e fratele lui. Mi-a solicitat să îi dau telefonul, a sunat pe cineva- nu stiu pe cine – și i-a spus interlocutorului că rămâne să se întâlnească a doua zi. Cred că era primarul. (…) După ce a terminat de vorbit a zis; e rezolvată, altceva mai aveti? Atunci, domnul Colțea a spus ca ar mai fi problema de la RA-APPS, era vorba despre un teren pe Kiseleff. Rizea a zis: Aaa, Georgian? Georgian (n.r.- Georgian Surdu, pe atunci director la RA-APPS) e fratele meu! Nu mi-am dat seama cine era Georgian. La acea discuție s-a stabilit 100.000 pentru una (n.r. – de euro), 200.000 pentru alta, plus 10-20 la sută din terenul de la Chiajna. Banii reprezentau prețul traficării influenței, pe care Colțea trebuia să îi dea lui Rizea. Rizea urma să îi dea mai departe, pentru că dânsul avea obligații”, a spus Beja.
În cele din urmă, banii au fost plătiţi pe 2 decembrie 2009. „A platit 200.000 de euro pe data de 2 decembrie. Se renunțase la ideea donației către fundație și stabilise să se încheie contracte de împrumut, însa problema era că domnul Rizea nu voia să apară direct într-un contract de împrumut. (…) Costăchescu a refuzat să fie el în locul lui și așa am ajuns eu. Ne-am întâlnit la biroul avocatului, unde s-au semnat contractele de împrumut. Aici a apărut Frățilă Iulian cu o geanta de laptop în care se aflau 200.000 de euro. De aici am plecat la biroul lui Costăchescu, unde ne aștepta Rizea. Aici s-au predat banii, i-a numarat Rizea pe toți, s-a uitat la toți. Telefoanele le aveam în anticameră, în dulap. Rizea tot spunea că trebuie să îi dea altor persoane, se jura pe copiii lui – ulterior am aflat că nu are – și noi l-am crezut. A rămas că primește cei 200.000 de euro și a spus că încearcă să rezolve și așa”, a mai spus denunțătorul.
În martie 2016, procurorii DNA au trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dosarul în care deputatul Cristian Rizea a fost cercetat sub control judiciar pe cauţiune pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea.