Maria Grapini, despre implicațiile ieșirii Marii Britanii din UE
Miercuri, 29 martie, șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat, în Parlamentul de la Londra, că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieşirea ţării din marea familie europeană. Supusă precedentului periculos, familia Europei se vede nevoită să lupte cu tentații similare, anunțate deja, oficial sau nu, simțite în orice caz acut.
Parlamentul European a redactat, tot miercuri, o Rezolutie comună, privitoare la negocierile ieșirii Marii Britanii din UE, ce cuprinde idei, propuneri și pași de urmat, în spiritul diplomației și al civilizației politice până la urmă. Parteneri până ieri…parteneri de mâine, chiar și în astfel de circumstanțe, căci UE se arată public înțelegătoare și înțeleaptă. Rezoluția conține 36 de paşi de urmat de către foştii parteneri în UE, în domeniile economic, social, educațional, politic, drepturi şi obligații, condiții de negociere.
Europarlamentarul român Maria Grapini a comentat aspectele cele mai importante ale implicațiilor ieșirii Marii Britanii din UE, se arată într-un comunicat de presă remis de europarlamentarul român.
“Există viață și după Brexit! Să fim realiști! Evident, nu e o plăcere, dar, deși e o zi nefericită pentru proiectul european, sper și cred în luciditatea politicienilor! Rezoluția redactată de PE este cea mai evidentă dovadă, pentru că, în cele 36 de puncte ce-o compun, exprimă dorința fermă de colaborare, și pe viitor, de discuții civilizate și aplicate, de sprijin. Concomitent, actul oficial trasează linii clare în privința perspectivei cetățenilor, deopotrivă britanici în UE, respectiv europeni în Regat, aceasta fiind, de altfel, principala preocupare a noastră. Am insistat, în toate intervențiile mele, avute în această perioadă, pe necesitatea respectării drepturilor românilor, care trebuie să fie aceleaşi, și de mâine încolo. Parlamentul European îşi exprimă speranța că diplomația va triumfa și că Marea Britanie se va despărți elegant de UE. Cred că acest lucru, unic în 60 de ani de la semnarea tratatului de la Roma, poate să determine statele membre să adopte o strategie mai înțeleaptă, bazată pe tratarea egală a cetățenilor ei, indiferent de statul de proveniență și să ieșim întăriți din acest divorț. Efectele imediate sunt neplăcute, dar s-ar putea ca, pe termen lung, solidaritatea europeană să crească”, a spus Maria Grapini.
De altfel, miercuri, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat, oficial, optimismul în privința viitorului relațiilor dintre cei doi foști parteneri. “Brexitul marchează un nou capitol în istoria Uniunii, dar suntem pregătiţi. Vom merge mai departe şi avem încredere că Marea Britanie va rămâne un partener apropiat”, a declarat Tajani.