Consecințele exodului valorilor din gimnastică
Atraşi de salariile şi condiţiile mai bune de pregătire din Occident, sute de antrenori români de gimnastică obţin performanţe deosebite în slujba altor ţări. Poveştile lor, dar şi ce riscuri implică fenomenul exodului pentru sportul românesc, le aflăm chiar acum.
De peste 25 de ani, România se confruntă cu un adevărat exod al celor mai valoroşi antrenori de gimnastică.
Considerat unul dintre cei mai mari șlefuitori de talente din gimnastica românească, unul dintre foştii antrenori ai Nadiei Comăneci, Gheroghe Gorgoi, a părăsit România în 1986.
După o scurtă perioadă petrecută în Israel, Gheorghe Gorgoi s-a stabilit în Canada, unde a fost colaborator al lotului masculin de gimnastică. Doi ani mai târziu, Gorgoi a emigrat în SUA.
Un alt nume mare al gimnasticii româneşti care obţine performanţe deosebite, de data aceasta cu selecţionata Marii Britanii, este Adrian Stan. E considerat reformatorul gimnasticii britanice. Din anul 2012, Stan a pus bazele unuia dintre cele mai performante programe de pregătire a antrenorilor din lume.
România nu a pierdut doar antrenori valoroşi, ci şi gimnaști care au scris istorie sub tricolor. La începutul anilor 90, Teodora Ungureanu şi soţul ei, Sorin Cepoi, au emigrat în SUA.
Dintre marii antrenori români, care scriu istorie pentru alte ţări, doar câţiva s-au întors acasă. Anul trecut, Gheorghe Gorgoi a revenit în România pentru a deschide un club de gimnastică.
În plin exod al celor mai buni profesionişti, nu este de mirare că România va concura la Campionatele de la Cluj cu selecţionate pregătite tot de români.