Mirela Iordan: Pfizer România a evoluat în 25 de ani de la reprezentanță de vânzări la investitor local și centru regional!
Cotidianul online “Cronica Română” prezintă un amplu interviu cu Mirela Iordan, country manager al Pfizer România. Aceasta vorbește, printre altele, despre proiectele și investițiile Pfizer în România, despre rezultatele/profitul obținut în 2016, despre aria de acoperire a produselor Pfizer, despre țintele Pfizer în anii următori, dar și despre relația pe care această reputată companie o are cu autoritățile statului roman.
Până la urmă, în cazul Pfizer România, cifrele vorbesc de la sine. 644 milioane de lei, cifră de afaceri. 68 milioane de lei înapoiați sistemului public de sănătate prin taxa clawback. 60 de milioane lei investiți în 31 de studii clinice. 1,9 milioane de lei investiți pentru a sprijini comunitatea. 12 milioane de lei investiți în educație medicală pentru 2704 profesioniști medicali și 109 organizații profesionale. Și asta doar în anul 2016.
În același an, Pfizer se poate mândri cu 591 milioane de cutii de medicamente vândute. Cu faptul că 7200 de farmacii au vândut produsele Pfizer și 120 de spitale au colaborat cu Pfizer.
Doamnă Mirela Iordan, spuneți-ne vă rog câteva cuvinte despre dvs., despre activitatea dvs. profesională.
Numele meu este Mirela Iordan și sunt de profesie medic. Am absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Generală, în 1995. Am intrat în domeniul Sănătății ca medic stagiar, lucrând într-un spital de urologie din Capitală. Ulterior, în urma unui contract de colaborare, am intrat în industria farmaceutică. Prima companie pentru care am lucrat a fost – Smithkline Beecham. Ca și experiență, pot spune că inițial am lucrat pe un portofoliu de OTC-uri, produse care se adresează consumatorilor în mod direct, după care am trecut pe portofoliul de produse farmaceutice, antibiotice și vaccinuri, în esență.
După o perioadă și o carieră de succes ca Sales Manager și apoi cu experiență pe marketing, pe portofoliul de antiinfectiv, de antibiotice, am decis să plec din companie pentru a mă dedica unui proiect antreprenorial. Am pus bazele unei companii de servicii, recrutare, training și punere la dispoziție de personal specializat pentru industria farmaceutică, unde am lucrat cu aproape toți partenerii existenți în industrie. Programul s-a derulat printr-o alianță cu o companie din Franța, specializată în acest model de business și, de altfel, am și studiat acest model de business, la Paris, timp de mai multe luni.
După această perioadă, în ianuarie 2001, am intrat în Pfizer. Rolul meu, inițial, a fost acela de training manager, ceea ce însemnaformare de personal, însă primul meu task a avut legătură cu achiziția unei companii pe care Pfizer a înglobat-o, în portofoliul la nivel mondial – Parke-Davis. Din acel moment, rolul meu în companie s-a schimbat și pe linie de resurse umane. În ianuarie 2002, am fost numită director de resurse umane pentru Pfizer România. Experiența mea a fost, destul de extinsă, mai ales că, până anul trecut,am avut alte două țări în portofoliu, Cehia și Slovacia, cumulând un total de 600 de angajați și cinci centre de business.
În noiembrie 2016 am avut, printr-un proces de selecție exigent, șansa de a fi numită country manager Pfizer România, după o carieră de 15 ani în companie. După cinci luni de mandat, pot spune că mă bucur că sunt, din nou, mai aproape de pacienți.
Haideți să facem un scurt istoric al Pfizer în România. Care sunt principalele puncte de reper ale activității Pfizer în țara noastră?
Pfizer are o prezență în România de la începuturile industriei farmaceutice. În România, primele companii producătoare de medicamente au intrat, oficial, ca reprezentanțe, unele sub forma unui parteneriat cu un distribuitor. Prima reprezentanță Pfizer din România s-a deschis în 1992 La momentul respectiv a fost un country manager român, după care compania a avut o serie de country manageri, în special din SUA, cu schimbări la o periodicitate de doi ani.
Pfizer a cunoscut și în România o creștere progresivă de la an la an, în cei 25 de ani de ani trecând prin diferite etape, evident acumulând atât prin creșterea portofoliului, dar și prin dezvoltarea modelului de afaceri din România.
Momentele marcante sunt, până la urmă, cele determinate de achizițiile globale cum a fost spre exemplu, Pharmacia Upjohn în 2003, apoi Wyeth, tot o companie americană, în 2010 și Ferossan, o companie daneză pe care Pfizer a achiziționat-o pentru un portofoliu de produse care se adresează direct consumatorului, companie ce avea și o fabrică în Cluj. După ce producția la fabrica noastră de la Cluj s-a dublat, am început să exportăm, iar în acest moment operăm exporturi în peste 35 de țări. În ceea ce privește businessul, în 2004 , Pfizer HCP Corporation, reprezentanță pentru România până la acel moment, a devenit companie cu licență de tip SRL,fiind astfel o entitate juridică locală. Evident că am încercat să diversificăm modelul de business și am aplicat pentru autorizarea de distribuție pentru a putea activa și ca distribuitor pe piața din România. Licența de distribuție ne-a permis să dezvoltăm businessul și să livrăm direct către spitale, în special din 2011, având o creștere semnificativă în ultimii trei ani 2014-2017.
Recent, am avut o nouă extindere a modelului de business în sensul că România a fost selectată pentru a servi ca sediu pentru un hub de servicii logistice dedicat țărilor din Europa.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că un număr de 40 de profesioniști, de specialiști în acest tip de servicii, vor oferi din București, servicii logistice și vor reprezenta o interfață între toate țările europene și cele 16 facilități de producție Pfizerde la nivel mondial. Evident că acest lucru consolidează poziția pe piață a Pfizer, devenind un contributor semnificativ la plata taxelor pentru că acești angajați au contractele de muncă înregistrate în România. Mai mult, acest lucru ne onorează mai ales că am fost în competiție cu un centru similar din India. Poziția României ca membru UE și reputație foarte bună ca angajator au contat mult în selecția noastră.
Ca o paranteză în acest context, pot spune că Pfizer a fost nominalizată de mai multe ori angajatorul anului, în 2005 fiind angajatorul anului pe toate industriile, iar în ultimii ani fiind “best employer” în mai multe studii independente.
Cum arată Pfizer în România, în cifre, la finalul anului 2016? Și mă refer aici la proiecte, investiții, profit.
În primul rând aș vrea să vă spun că 2016 a fost un an dificil. Și mă refer aici la schimbările numeroase avute pe scena politică, la guvernul tehnocrat, dar și la schimbările survenite în cadrul organizației Pfizer, printr-o remodelare a modelului de business la nivel global, cu două unități de business distincte și anume Divizia de Produse Inovatoare și Divizia de Produse care și-au pierdut exclusivitatea.
Pe plan financiar, am încheiat anul cu o cifră de afaceri de 644 de milioane de lei și cu un profit de 10 milioane de lei ceea ce este, din punctul meu de vedere, onorabil pentru că am avut investiții semnificative în diferite zone, atât prin modelul de promovare pe care orice companie farmaceutică îl are și anume de susținere prin educația medicală continuă a medicilor, dar și prin alte metode de sponsorizare către spitale, donații și acțiuni caritabile.
Aș vrea să menționez aici și Divizia de Studii Clinice, care are o tradiție de aproape 20 de ani în România și care, în prezent, colaborează cu peste 30 de centre de studii clinice locale. Cele mai multe sunt în centre universitare, iar investițiile în studii clinice la nivelul anului 2016 sunt de peste 60 milioane de lei.
Care sunt cele mai importante ținte și proiecte pe care propuneți să le derulați în 2017 și anii următori?
Evident, vizăm consolidarea poziției Pfizer în România. Țara noastră este o piață atractivă, cu o creștere anuală de 3-4%, așa cum spun rapoartele de piață, iar Pfizer are o creștere în linie cu piața. De asemenea, portofoliile se dezvoltă, în special anumite portofolii de produse inovatoare, cum ar fi portofoliul de oncologie, unde există investiții semnificative în cercetare, dezvoltare și lansare de produse noi.
De asemenea, avem un portofoliu care se adresează pacienților cu boli rare, hematologice, de tipul homofiliei, dar și alte patologii extrem de rare ca și prevalență în România. Aceste tratamente necesită o atenție și o colaborare, în special cu Asociațiile de pacienți, pentru că pacienții respectivi necesită o îngrijire specială și atunci susținem inclusiv servicii de home care, respectiv servicii de îngrijire la domiciliu, pentru că în cele mai multe cazuri vorbim de pacienți imobilizați. Totodată, încercăm să optimizăm un model prin care pacientul să aibă acces la medicamente. Mă refer aici la dorința de a avea prezente produsele noastre la nivelul întregii țări, atât prin distribuitorii parteneri pe care Pfizer îi are în România, dar și prin variante alternative pe care le explorăm, astfel încât să avem o garanție că pacientul român are acces la tratament.
Putem menționa și alte direcții de dezvoltare. În primul rând, ne gândim și la pacienții care nu beneficiază de asigurări de sănătate și care sunt marginalizați de societate. Deja anul trecut, dar și în acest an încercăm să fim partener, printr-un program de donații cu produse Pfizer, al Fundației de Clinici Sociale Regina Maria, care este singura Fundație care se adresează pacienților care nu beneficiază de asigurări de sănătate.
Care este relația pe care o aveți cu instituțiile statului român? Și mă refer aici la Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului etc… Putem vorbi de discuții care au finalitatea dorită sau doar de angajamente și susținere declarativă a oficialilor statului român?
De partea Pfizer întotdeauna a fost vorba de deschidere, dialogul cu autoritățile fiind unul bazat pe evidențe, pe date științifice, Pfizer documentându-se cu o foarte mare seriozitate înainte de orice interacțiune. Acest tip de de dialog reprezintă o prioritate pentru noi prin departamentul de relații guvernamentale. Totodată, avem un grup de colegi care lucrează îndeaproape cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a asigura accesul neîntrerupt al pacienților la produse Pfizer aflate în sistemul de compensare sau gratuitate. Atunci când vorbim de tratamente care nu sunt susținute/compensate de stat, cum ar fi produsul Pfizer ce se adresează prevenirii accidentului vascular cerebral Pfizer încearcă chiar să preia o parte semnificativă din povara financiară a pacientului. În același timp, ne adresăm autorităților pentru a susține necesitatea de a oferi acces la acest produs către toți pacienții care au nevoie de el, AVC-ul fiind a doua cauză de mortalitate în România.
În ceea ce privește relația cu autoritățile, într-adevăr Pfizer a încercat să aibă un dialog deschis și continuu cu acestea însă, din păcate, schimbările dese de la conducerea Ministerului Sănătății – mă refer la faptul că în ultimul an și jumătate am discutat cu patru miniștrii și sunt aproape 30 în ultimii 27 de ani – au făcut ca acest lucru să fie destul de greu. Este dificil să avem o continuitate în privința acestui tip de dialog, însă Pfizer a încercat, de fiecare dată, să aducă în discuție necesitatea unui dialog care să vizeze binele pacientului român.
Dacă ne gândim la Agenția Națională a Medicamentului, aici, spre exemplu, există continuitate, iar Pfizer se bucură de o reputație foarte bună, fiind priviți și tratați ca un partener corect, prompt și de încredere. Suntem, de asemenea, deschiși tuturor inspecțiilor pe care Agenția Națională a Medicamentului le face atât în sediul din București, cât și în cel din Cluj. Mai mult decât atât, pentru licența de distribuție și autorizare atunci când vine în inspecție Agenția Națională a Medicamentului am obținut această licență de good distribution practices iar în Cluj avem good manufactoring practices. Mai mult decât atât, în Cluj așteptăm inspecția FDA care este autoritatea de referință pe piața din Statele Unite care reglementează comercializarea și punerea pe piață a medicamentelor pe piața americană. Deci practic întrunim toate condițiile de calitate, cerințe pe care autoritatea din România le solicită, dar și standardele europene prin Agenția Europeană a Medicamentului sau standardele din SUA prin FBI.
În cifre, spuneți-mi care este aria de acoperire cu medicamente Pfizer în România, cu câte farmacii și spitale colaborați, și câte medicamente vinde anual Pfizer în țară?
Nu lucrăm direct cu farmaciile. Ne-am fi bucurat să putem să fim un partener direct. Lucrăm prin distribuitori și avem două modele de distribuție. O distribuție deschisă unde avem relații contractuale cu cei mai importanți distribuitori din piață, să spun aici un Top 8 distribuitori, pe care încercăm să-i tratam cât mai echilibrat și echidistant, astfel încât să nu avem un distribuitor dominant. De asemenea, avem un canal direct printr-un logistic provider pentru a putea asigura o continuitate de aprovizionare pe piața din România. Și, în consecință, în urmă cu șapte ani s-a creat un depozit, antrepozit mai precis, unde marfa este nefacturată, deci nu intră oficial ca și import în România dar în cazul în care există cerere pe piață, imediat din acest stoc se facturează către distribuitori. În mod normal, înainte, depozitul și marfa erau la Bruxelles unde este cel mai important centru logistic pe Europa pentru noi. Urmând, însă, tot lanțul logistic, nu putem să nu admitem faptul că acesta este supus unor factori de risc, neputând să garantăm întotdeauna transportul rutier și că marfa ajunge în țară. Atunci, ne-am asigurat ca prin acest antrepozit să existe disponibilitatea produsului în orice moment.
Sunt 120 de spitale cu care colaborăm în România și sunt peste 7200 de farmacii care vând produse Pfizer. În acest fel încercăm să ne asigurăm că întreg teritoriul României beneficiază de portofoliul de produse pe care Pfizer îl deține. Pfizer lucrează cu toate farmaciile prin distribuitori, deci nu face niciun fel de diferențiere. Pe noi ca și producător ne interesează să avem o acoperire cât mai bună și care să răspundă nevoilor pacienților, la nivelul României.
Doamnă Mirela Iordan vă mulțumesc pentru amabilitatea și deschiderea arătate și vă doresc mult succes în continuare…
Un interviu realizat de Iulian Badea