Maria Grapini moderează, la Varna, o dezbatere importantă!

0

Între 12 şi 14 mai, la Varna, în Bulgaria, se desfăşoară un forum internaţional major, sub patronajul a trei fundaţii importante, EIRI, Friedrich Ebert Stiftung respectiv The Solidarity Society Foundation, intitulat Marea Neagră, Confruntare sau Cooperare?

Forumul reuneşte nume importante din Parlamentul European, din parlamentele naţionale, ambasadori, oficiali ai instituţiilor care gestionează problematica Mării Negre, reprezantanţi de asociaţii şi organizaţii de nivel mondial.

România va fi reprezentată la Varna de către europarlamentarul Maria Grapini care va fi moderator al unui panel interesant de discuţii: Marea Neagră – Un loc european izolat sau o regiune europeană macro economică? Grapini a precizat că vor fi luate în atenţia participanţilor chestiuni legate de stadiul actual al cooperării în regiunea Mării Negre, programe susținute de UE, perspective privind obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030, dar şi strategiile macroeconomice regionale ale UE pentru cooperarea teritorială europeană sau posibilitățile de lansare a unei noi regiuni europene a Mării Negre în cadrul președințiilor succesive ale Bulgariei și României la Consiliul UE.

“Bulgaria va avea președinția Consiliului în prima jumătate a anului 2018 și România la un an după. Aceasta ar putea reprezenta o oportunitate pentru aceste două țări de a crea o strategie ambițiosă pentru Marea Neagră care ar viza utilizarea optimă a resurselor UE. România și Bulgaria împărtășesc un interes puternic în sprijinirea regiunii Mării Negre în scopul creșterii economice dinamice. În documentul de lucru al Comisiei Europene, privind punerea în aplicare a strategiilor  macroregionale, se menționează Blue Growth Strategy și voința Comisiei de a implica Marea Neagră în relații cu țările terțe. În plus, având în vedere faptul că România și Bulgaria sunt țări vecine, oportunitățile care decurg din cooperarea transfrontalieră în regiunea Mării Negre ar trebui să fie fructificate”, a declarat Maria Grapini.

Forumul de la Varna va puncta orice inițiativă comună și matură a statelor membre care se confruntă cu aceleași provocări într-o zonă geografică definită la elaborarea unei noi strategii macroregionale.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.