Duterte vrea să extindă legea marțială

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat miercuri că ar putea extinde legea marțială pe întreg teritoriul țării, după ce a decretat acest regim excepțional în regiunea sa natală Mindanao, în sudul arhipelagului, pentru a combate insurecția islamistă, relatează France Presse.

„Aș putea decreta legea marțială în întreaga țară pentru a proteja populația”, a declarat presei șeful statului.

Duterte a mai spus că luptătorii islamiști care răspândesc teroare într-un oraș din sudul Filipinelor au decapitat un șef al poliției locale.

„Șeful poliției din Malabang a fost oprit în timp ce se îndrepta spre locuința sa la un punct de control operat de teroriști, și cred că aceștia l-au decapitat direct la fața locului”, a afirmat președintele pentru a justifica legea marțială impusă în sudul țării.

Legea marțială a fost impusă în insula Mindanao după un raid eșuat de marți al armatei asupra unei ascunzători a grupului militant Maute, operațiune care a declanșat ciocniri și haos în orașul Marawi, majoritar musulman, potrivit Reuters.

Duterte amenință de mult timp cu impunerea legii marțiale pentru a distruge grupul Maute și organizația jihadistă aliată Abu Sayyaf, despre care spune că încearcă să aducă o prezență de tip Statul Islamic în Filipine, țară majoritar creștină. El afirmă că cele două grupări trebuie oprite înainte să fie prea târziu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.