Indemnizația de creștere a copiilor, plafonată la 10.000 lei
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat luni că sunt trei variante de lucru în ceea ce privește plafonarea indemnizațiilor pentru mame, apreciind că nu poate fi „lăsat să se perpetueze” un nivel al acestora care ”tinde să scape de sub control”.
Schimbare importantă pentru mame: indemnizaţiile de creştere a copiilor vor fi plafonate la zece mii de lei. Ministerul Muncii vrea să limiteze aceste venituri după ce s-a ajuns în situaţia în care unii părinţi încasează şi 35.000 de euro pe lună în timpul concediului.
„Sunt trei variante pe care lucrăm. Facem calcule, pentru că nu vrem să nedreptățim pe cei care au contribuit la statul român, dar nici nu putem lăsa să se perpetueze un nivel de indemnizație care tinde să scape de sub control. Acum vedem dosarele care vin în continuare în plată și ne dăm seama că de la lună la lună sunt venituri tot mai mari la notari, de exemplu, la persoane care lucrează pe drepturi de autor. (…) Deocamdată, facem calcule, nu am avut timp să intrăm în această lege, pentru că suntem cu legea salarizării unitare și până săptămâna viitoare, când va fi adoptată de Parlament, mi-e greu să mă concentrez pe altceva”, a precizat Olguța Vasilescu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește afirmația premierului care a cerut o analiză serioasă, ministrul a spus că exact asta se întâmplă.
„Exact asta facem. Sigur, avem o analiză până acum, dar lucrăm pe trei variante. Vom vedea și în funcție de decizia politică ce variantă va fi aleasă. (…) Absolut toți colegii din coaliția de guvernare vor putea afla aceste trei variante, inclusiv liderii coaliției, în momentul în care le vom înmâna”, a menționat ministrul Muncii.
Olguţa Vasilescu a declarat, la începutul lunii mai, că se gândeşte să modifice şi procentul de 85%.
„Nu e normal să plăteşti 16%, şi după să iei 85%. Se transformă în industrie. Observam din anchete sociale ca sunt foarte multe mamici care nu au un loc de munca stabil, dar, pentru faptul că scriu pe nişte bloguri, primesc sume de bani fictive şi le primesc pentru un an de zile, plătesc un impozit mai mic. Dacă vreţi o să va punem o lista cu top 10 beneficiari. Sunt şi fotbalişti care se retrag din activitate, au contracte de zeci de mii de euro şi nu este corect. E vorba de aproximativ 600 de persoane care au acum în plată sume peste 40.000 de lei şi mi se pare că este prea mult şi este o înşelătorie a statului român. Cu această plafonare nu vom afecta foarte multe persoane, dar cei care au bulversat sistemul vor trebui să se limiteze. Vom plafona la un procent din venit, dar nu mai mult de… anul trecut era pana la 3.400 de lei”, a mai spus ministrul Muncii.
Întrebată dacă se pune probleme să se prelungească perioada de concediu pentru creşterea copilului, Olguţa Vasilescu a declarat că ea nu este de acord cu aşa ceva. „Eu nu sunt de acord să se prelungească, media în ţările civilizate e de 6 luni”, declarat ministerul Muncii, Olguţa Vasilescu.
Legea stabileste ca parintii pot beneficia, la cerere, de concediu pentru cresterea copilului si de o indemnizatie lunara aferenta in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Insa, in aceasta situatie, solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Persoanele care obtin venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului pot sa beneficieze, in mod optional, de concediu pentru cresterea acestuia, dar si de o indemnizatie lunara, asa cum prevede Ordonanta de urgenta nr. 111/2010. Acestea se acorda la fiecare nastere.
Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa, in functie de durata concediului pentru care opteaza parintii, acesta are anumite limite minime si maxime.
Limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, sunt:
- cel putin 600 de lei si cel mult 3.400 de lei – in cazul in care parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap);
- cel putin 600 de lei si cel mult 1.200 de lei – in cazul in care parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.
Pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina cu gemeni, de tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei lunare creste cu 600 de lei (incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere).