Totul despre sângerarea gingiilor
Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dinţii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor.
Exista motive diferite din cauza carora gingiile pot deveni sensibile si vor sangera in timpul periajului, insa unele sunt temporare si se pot trata mai usor, dar sunt si situatii in care tratamentele sunt mai compleze si de lunga durata. In orice caz, este indicat ca atunci cand apar astfel de simptome, sa se consulte un medic specialist.
Gingivita
Gingivita este prima etapa a bolii gingivale. Placa de pe dinti si de la nivelul gingiilor care nu este indepartata prin detartraj profesional poate infecta suprafata acestora si poate duce la simptomele gingivitei.
„Atunci cand apare gingivita, gingiile pot deveni umflate, fragile si uneori pot sangera in timpul periajului sau al folosirii atei dentare. Acest stadiu incipient al bolii poate fi ameliorat doar printr-o igiena dentara corespunzatoare, folosirea unei periute de dinti moale si paste de dinti speciale”, explica dr. Remus Stratulat, medic estetica dentara la cabinetul Dental One.
Medicamentele
Studiile arata ca medicamentele pentru subtierea sangelui pot cauza sangerarea gingiilor. Aceste medicamente scad capacitatea de coagulare a sangelui, ceea ce poate duce la sangerari mai usoare. Astfel, gingiile devin din ce in ce mai sensibile si, la cea mai mica atingere vor sangera.
O noua rutina de folosire a atei dentare
Schimbarea rutinei dentare poate duce, de asemenea, la sangerarea gingiilor. De exemplu, daca sunteti in vacanta si uitati de cele mai multe ori sa va ingrijiti dintii, veti observa sangerari gingivale si modificari din cauza acestei modificari. Acest lucru ar trebui sa se remedieze intr-o saptamana, daca reveniti la rutina din trecut.
„Este bine sa evitati astfel de situatii pentru ca va puteti sensibiliza gingiile, iar odata cu acest lucru veti favoriza aparitia unor afectiuni care va pot afecta sanatatea orala. Asigurati-va ca va periati dintii de cel putin doua ori pe zi si folositi ata dentara”, spune dr. Remus Stratulat.
Schimbarea periutei de dinti
Trecerea de la o periuta de dinti cu peri moi la una ferma ferma poate duce, de asemenea, la sangerarea gingiilor. Nu faceti o schimbare brusca, incercati sa folositi o periuta cu perii moi sau medii si discutati cu medicul dentist cu privire la ce periuta de dinti este potrivita, in functie de sanatatea orala. Si, tot medicul va poate oferi detalii despre utilizarea periutele electrice.
Gingivita de sarcina
Unele femei insarcinate prezinta gingii umflate si sangerari in timpul periajului. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de gingivita de sarcina. Modificarile hormonale din timpul sarcinii modifica raspunsul organismului la bacteriile care cauzeaza boala gingiilor.
Potrivit studiilor, simptomele ar trebui sa se amelioreze dupa sarcina. Un control stomatologic, periajul regulat si utilizarea atei dentare pot contribui la prevenirea deteriorarii gingiilor in aceasta perioada.
Tratament si prevenire
Sangerarea gingiilor poate fi un semn al gingivitei, care se poate agrava si va fi mult mai greu de tratat. Cea mai buna modalitate de a afla ce cauzeaza sangerarea gingiile este sa mergeti imediat la medicul dentist pentru a preveni si a trata corespunzator problemele dentare si gingivale.
„Pentru a preveni aparitia bolilor gingivale, este important sa efectuati un control stomatologic cel putin o data pe an, iar specialistul va realiza tratamente de prevenire cum este detartrajul, periajul profesional si alte proceduri care inlatura placa bacteriana si protejeaza dantura de posibile afectiuni. Astfel, riscul de a dezvolta probleme la nivelul cavitatii orale este mult mai mic”, afirma specialistul.