Va fi promulgată Legea porturilor?

0

Legea porturilor încalcă principii precum libertatea economică, economia de piață liberă, libertatea comerțului, concurența loială, nediscriminarea și realizarea justiției în instanțele judecătorești, iar în acest sens Fondul Proprietatea a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să nu promulge legea, respectiv să o trimită la reexaminare.

„Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare către președintele Klaus Iohannis subliniind mai multe motive care, în viziunea Fondului, reprezintă o bază puternică pentru nepromulgarea unei legi adoptate recent de Parlament li care aduce modificări Ordonanței Guvernului nr 22/1999 privind administrarea porturilor, întrucât obstrucționează puternic dezvoltarea economică a tuturor porturilor românești. Argumentația Fondului este bazată atât pe considerente de constituționalitate, cât și de natură economică, reliefând articole din lege care încalcă prevederi constituționale, în plus față de impactul economic negativ și privilegiile nedrepte generate în favoarea operatorilor portuari”, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, Agerpres.

Dintr-o perspectivă constituțională, în viziunea Fondului, legea porturilor încalcă multiple principii care protejează libertatea economică, economia de piață liberă, libertatea comerțului, concurența loială, precum și nediscriminarea, întrucât legea îngheață chiriile la tarifele minime din prezent pentru următorii 10 ani și favorizează un număr limitat de operatori portuari care vor beneficia de aceste tarife.

Conform FP, legea mai încalcă dispozițiile constituționale referitoare la realizarea justiției prin instanțele judecătorești.

„Legea impune înființarea unui Consiliu de Supraveghere, care va avea puterea să decidă în cazul unor potențiale conflicte între operatorii portuari și administrațiile porturilor, creând astfel un substitut pentru instanțele de judecată, ceea ce este neconstituțional. Mai mult, deciziile Consiliului vor fi puse în aplicare imediat, conferind acestei noi entități puteri discreționare”, menționează sursa citată.

În plus, Fondul atrage atenția asupra considerentelor de natură economică care fundamentează necesitatea re-examinării legii de către Parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.