Cazul băiatului Magdei Vasiliu scandalizează opinia publică

Share:

Şeful CNAS, Marian Burcea, a declarat că, în cazul Magdei Vasiliu, situaţia se va rezolva dacă se demonstrează că fiul ei are un handicap, el precizând că legislaţia nu oferă mamelor concediu medical decât pentru copiii care au până în şapte ani, singura excepţie fiind petru cei cu dizabilităţi.

„Potrivit legii, pentru copiii de peste şapte ani, mama nu mai beneficiază de concediu medical, decât dacă cel mic are un handicap şi înţeleg că băieţelul despre care vorbim are opt ani. Trebuie să demonstrăm că are un handicap pe nişte hârtii. Vreau să nu se interpreteze greşit, facem tot ce este posibil, dar trebuie să respectăm nişte reguli. Doamna are nevoie de concediu medical şi dacă mă întrebaţi pe mine, handicap mai mare decât boala asta nu cred că există, vorbesc în calitate de medic. Eu vreau date corecte de la familie ca să putem rezolva repede situaţia. Este uşor de spus că nu îi dăm concediu pentru că acel copil are mai mult de şapte ani, dar haideţi să vedem în ce condiţii se poate rezolva, cum îi putem ajuta. Trebuie să demonstrăm cât mai rapid că acest copil are un handicap”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea.

Marian Burcea a precizat că, joi dimineaţă, a avut o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe această temă. Ministrul i-a cerut să rezolve această problemă, şeful CNAS menţionând că aşteaptă anumite documente din partea Magdei Vasiliu.

„Eu nu contest că domna nu a bătut pe la nişte uşi şi nu a pierdut timpul, dar la asta o să lucrăm, ca să nu se mai piardă timpul. Nu ştiu exact ce se întâmplă. I-am rugat pe colegii mei să adune toate datele necesare. Nu ştim copilul ăla cum este acolo, e pe formular, nu e pe formular (E 112 – n.red.). Doamna zice că cel mic a fost tratat foarte drăguţ, ceea ce este foarte bine, dar la sfârşit, ţi se da o notă de plată. Trebuie să o luăm puţin pe capitole şi repede. Dacă acest copil avea şapte ani, în 15 zile, cu datele traduse la un notariat, trebuia să i se dea concediu medical, fără să se prezinte personal la medic. Legislaţia nu este chiar atât de stufoasă. Boala copilului este clar un handicap pentru că leucemia este o afecţiune îngrozitoare”, a adăugat Burcea.

În şedinţa de guvern de joi, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, ca în cel mult două săptămâni să vină cu un proiect prin care să fie debirocratizat sistemul de sănătate, făcând referire la cazul Magdei Vasiliu.

„E în public un caz care atrage atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extreme în cadrul Ministerului Sănătăţii. Cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi, cu 400.000 de hartii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist, care trebuie să-i dea scrisoare medicală, reţetă, să meargă la farmacie şi dacă nu găsesc medicamentele să se întoarcă şi să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanta cei aflati in situaţia asta. Vă rog ca în 2 saptămâni să prezentaţi un proiect închegat privind reducerea birocraţiei în acest sens. Nu se poate ca cineva la tratament în străinătate să vină în ţară să demonstreze că e bolnav… este tot caz medical. Hai să nu rezolvăm cazuri punctuale, hai să rezolvam sistemul… sistemul e defect rău”, a spus premierul.

Ministrul Sănătăţii a spus în şedinţa de Guvern că a luat legătura cu Magda Vasiliu şi situaţia e rezolvată şi împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Sănătate va lua măsuri să nu se mai întâmple astfel de lucruri.

Băieţelul Magdei Vasiliu, a fost diagnosticat cu teribila maladie acum trei luni. Prezentatoarea de ştiri şi-a internat copilul într-un spital din Roma şi a fost uimită de sistemul de sănătate din Italia.

„Internarea de urgenţă a copilului meu nu a fost condiţionată de niciun act! Vlad a fost internat, diagnosticat şi a început chimioterapia fără să am iniţial niciun document. Abia apoi m-au întrebat de cardul european. Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea şi i-am rugat să nu oprească investigaţiile. Funcţionarul de la ghişeu mi-a răspuns simplu: «Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!»”, scrie Magda Vasiliu, pe contul ei de facebook.

Pentru a fi alături de băiatul ei în spitalul din Roma, Magda Vasiliu a încercat să-şi ia concediu medical, dar s-a lovit de birocraţia absurdă din România. VEZI AICI POVESTEA PREZENTATOAREI MAGDA VASILIU

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.