Ruxandra Vodă: “La Telekom Romania comunicarea este însăși esența brandului nostru!”
Ruxandra Vodă, directorul de Comunicare al Telekom România, a acordat un amplu interviu cotidianului online „Cronica Română”. Aceasta vorbește, printre altele, despre strategia de marketing și comunicare a Telekom România, despre principalele proiecte demarate în acest sens sub conducerea sa, despre cifra de afaceri și profitul companiei pe anul 2016, despre concurența acerbă de pe piață, despre punctele forte ale Telekom România, dar și despre susținerea palierului social-educațional prin Fundația Telekom România.
Este o plăcere să vorbești, deschis, cu Ruxandra Vodă. O persoană agreabilă, care știe totul despre comunicare și care și-a pus serios amprenta, prin proiectele demarate, în privința asumării și implicit a creșterii brandului Telekom în România.
Doamnă Ruxandra Vodă, spuneți-ne câteva cuvinte despre dvs., despre cariera dvs…
Este complicat să vorbești despre ceva ce este în proces de transformare. Mai ales atunci când este vorba despre tine, când procesul ești tu. Pentru că ești încă pe drum. Știi de unde ai plecat, pe unde ai trecut, dar nu poți ști cu cea mai mare exactitate unde vei ajunge. Pe scurt, cu toate riscurile oricărui rezumat, aș spune că întreaga mea carieră este un parcurs așezat sub semnul comunicării sau, dacă vreți, sub zodia transmiterii. Am fost pur și simplu sedusă de puterea cuvintelor și de felul în care lumea este pe măsura capacității noastre de a numi și de a comunica. Tot ceea ce este în jurul nostru are forma, gustul și culoarea cuvintelor noastre. Așa că a părut cel mai firesc să mă îndrept către Facultatea de Jurnalism și Comunicare.
După absolvirea programului de studii masterale am intrat în echipa Graffiti BBDO. Acolo avut ocazia de a cuantifica cu cea mai mare exactitate impactul cuvintelor mele. Am intrat în laboratorul strategiilor de comunicare pe care le-am propus ori pe care le-am administrat. Tot acolo am început să conștientizez și limitele calităților mele. Ceea ce reprezintă un pas foarte important. Căci oricât ești de bun într-un domeniu, întotdeauna poți optimiza. Totul este să ai curajul de a vedea unde trebuie să mai lucrezi. Asta m-a ajutat să cresc. M-am îndreptat, ca atare,către zone din ce în ce mai solicitante. Ele te pun cel mai mult în postura de a deveni mai bun.
Așa se facă că din 2009 m-am alăturat echipei Cosmote Romania, pe poziția de Corporate Affairs Senior Manager, iar din 2013 am devenit Director de Comunicare al grupului de companii Telekom Romania.
Pentru că tot vorbim depre funcția pe care o dețineți, care sunt principalele proiecte demarate pe acest palier sub conducerea dvs?
Cu siguranță, cel mai important proiect pe care l-am coordonat din perspectiva comunicării corporative și interne a fost cel al asumării brandului Telekom. La nivelul întregii echipe Telekom, nu doar a celei pe care o coordonez, procesul a fost foarte complex. În total, au fost implicați peste 5000 de oameni, au fost implementate peste 20 de tactici. Campania de comunicare corporativă a generat peste 500 de materiale, a provocat peste 100 de solicitări media într-un timp foarte scurt.Spun cu mîndrie că Telekom a atins peste 10 milioane de oameni și a obținut în online atenția a peste 5 milioane de oameni în doar 2 săptămâni. Ca să nu mai vorbim și despre cele peste 500 de workshopuri și despre cele 8 evenimente interne organizate în 8 orașe. Totul în doar 5 luni! A fost vorba despre o campanie care a modelat istoria brandingului și a PR-ului românesc. În fond, chiar partenerii nostri din presă au văzut întregul proces ca fiind „evenimentul de business al deceniului”. De atunci am avut campanii integrate care au susținut eforturile de marketing în comunicarea unor platforme precum #1Dad, GigaWeek, ca sa menționez doar câteva dintre ele. Dar cea care a creat anul acesta o nouă revoluție, este #netliberare, o platformă comercialăcare pune internetul pe primul plan.
Dincolo de comunicarea comercială, avem de transmis mesaje care țin de strategia companiei. Rolul nostru este de a structura, modela și transmite mesajele într-o formă adaptată pentru fiecare tip de public căruia ne adresăm, fie că este vorba de colegii noștri, fie de media, de exemplu. Transparența, consistența și claritatea comunicării sunt elementele fără de care o proiect nu își poate atinge scopul cu adevărat.
Cu ce se deosebește Telekom România, ca și strategie de marketing și comunicare, de ceilalți competitori de pe piață?
Telekom Romania este atentă la tonul vocii sale, la performanța serviciilor pe care le poate oferi, la lucrurile pe care le are de ameliorat. Avem doar grijă ca prezența noastră să fie una prietenoasă, comportamentul nostru să fie unul transparent. Adevărata identitate se construiește știindu-ți foarte bine resursele, atingând nucleul potențelor tale, respectând valorile asumate. Brand oblige! Această atitudine vine din foarte profunda memorie a culturii europene. În Grecia antică, Aristotel semnala că întreaga miză a cunoașterii și a felului de a trăi cade asupra esenței, asupra a ceea ce este substanțial, nu asupra accidentelor, asupra formelor aparente sau asupra raportării la celălalt. La Telekom Romania comunicarea este însăși esența brandului nostru. Ea este cea care ne ghidează, nu altceva.
Cât de dură este, doamnă director Vodă, lupta pentru fiecare client?
Lupta este întotdeauna pe măsura implicării tale. Cu cât ești mai determinat, cu atât sunt mai multe lucruri sunt de făcut. La Telekom Romania ne-am asumat mentalitatea unui luptător. Ceea ce înseamnă că ne exersăm tenacitatea, că suntem atenți la schimbările contextului și la cerințele clienților noștri. Ca atare, încercăm să oferim servicii personalizate. Compania este cea care trebuie să țină cont de nevoile individuale ale cliențilorși nu invers. Or, acest tip de atenție ne solicită o anumită suplețe pe care o perfecționăm în fiecare zi. Iar pentru acesta suntem alerți, prezenți, indiferent de zona din care acționăm, fie cea client service, produs, marketing saunoi, echipa de comunicare. Întreaga miză este de a ști cum să atingi scopul propus ținând cont de feedbackul pe care piața ți-l transmite. Dacă nu faci acest lucru cu luciditate, hotărâre și creativitate, nu poți ieși învingător.
Despre ce cifră de afaceri și profit putem vorbi în cazul Telekom Romania la finele anului 2016? Puteți estima un profit pentru anul 2017?
Telekom Romania a raportat venituri consolidate de 984,7 milioane de euro pentru întreg anul 2016, iar profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări a fost de 175,2 milioane de euro. Pentru al doilea trimestru al acestui an avem venituri consolidate de 235,5 milioane euro și EBITDA ajustată mai mare comparativ cu primul trimestru din 2017şi al doilea trimestru din 2016.
Nu mă pot pronunța în privința cifrelor cu care vom încheia acest an, dar am încredere că noile inițiative comerciale se vor reflecta și în cifrele financiare până la finalul acestui an.
Care sunt principalele proiecte finalizate, aflate în derulate sau care vor fi demarate în viitorul apropiat de Telekom Romania? La cât se cifrează investițiile Telekom Romania din septembrie 2014 data la care Romtelecom și Cosmote au intrat sub acest uriaș brand?
Unul dintre cele mai importante proiecte recente a fost demonstraţia live a capabilităţilor tehnologiei 5G, în iunie, o premieră absolută pentru Europa de Sud-Est, organizată împreună cu Ericsson Romania. În timpul demonstraţiei au fost atinse viteze de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G din prezent, cu o latență orientativă de cel puțin jumătate din ceea ce se înregistrează, în prezent, la rețelele mobile actuale.
Tehnologia 5G va deschide un univers ale cărui oportunități nu pot fi anticipate în întregime. Știm însă că va permite să fie generate soluţii cu totul noi, inclusiv aplicații de tipul Internet of Things (IoT).
În plus, lansăm proiecte-pilot de tip smart city, ne ocupăm de asigurarea infrastructurii pentru servicii de internet în zone greu accesibile, ne consolidăm poziția pe zona soluțiilor ITC și, în general, inovația ca principiu de business este prezentă în activitatea noastră indiferent de departament.
În ultima perioadă am investit, în medie, peste 150 de milioane de euro anual în extinderea şi îmbunătăţirea reţelelor noastre mobile şi fixe. Obiectivul este de a acoperi cu reţeaua proprie 4G/LTE cel puţin 80% din populaţie până la sfârşitul acestui an. Deja instalăm o staţie 4G la fiecare 3-4 ore şi vom continua în acest ritm până la sfârşitul anului.De asemenea, Telekom Romania a ajuns la o acoperire de peste două milioane de gospodării cu reţeaua de fibră optică (FTTH), după ce în 2016 a extins agresiv rețeaua cu peste 700.000 de gospodării acoperite într-un singur an.
Din punct de vedere comercial, #Netliberare, noua platformă de comunicare pentru clienții rezidențiali lansată în primăvara acestui an, promite să schimbe paradigmele comunicării, punând serviciul de internet pe primul loc. Concret, oferim acces la conținut exclusiv și de calitate, pe care clienții îl pot urmări oriunde și oricând doresc, pe orice ecran, precum și funcționalități de top cu serviciul Internet TV, viteze superioare și trafic generos de date, plus smartphone-uri de ultimă generație.
Cum ați defini în câteva cuvinte Telekom Romania? Care sunt punctele forte ale acestei companii?
Suntem în continuă transformare care ține pasul cu ce se întîmplă în jurul nostru și în mediul de afaceri şi suntem permanent prezenți în viețile românilor, atât acasă, cât şi la serviciu. Suntem o companie responsabilă, dedicată societăţii în care ne desfășurăm activitatea zi de zi şi pentru care am conceput o serie de programe de susţinere şi promovare de la cele legate de stilul de viaţă şi sănătate, educație, până la ajutorarea celor aflaţi în nevoie.
Ne mândrim cu programe ample precum „Mişcarea face bine” care include seria de evenimente de anvergura „Cea mai mare oră de sport”, Maratonul Internaţional Braşov, sponsorizarea echipei naţionale de fotbal, a patinoarului Telekom Arena, a echipei naționale de fotbal a artiștilor, a Semimaratonului Gerar şi a altor evenimente sportive, dar și cu programul Teimplici.ro prin care Telekom finanţează proiecte sociale derulate de ONG-uri.
Telekom Romania pune un accent deosebit pe susținerea palierului social-educațional. Când a fost înfiinţată Fundaţia Telekom Romania?
Fundaţia Telekom Romania există din 2014, dar continuă proiectele şi iniţiativele Fundaţiei Romtelecom pentru Români, lansată în 2008, prin care a susţinut diverse proiecte sociale, umanitare, educaţionale, de mediu şi campanii pentru victimele calamităţilor naturale.
În ce sectoare dezvoltă proiecte Fundaţia Telekom Romania?
De aproape 10 ani, Fundația Telekom Romania sprijină copiii și adulții cu boli grave, precum și persoanele aflate în situații care le pun viața în pericol, precum dezastrele naturale. De asemenea, desfășoară programe educaționale, de mediu, sport, sănătate, formare profesională și derulează anual principala campaniede strângerere fonduri prin care încurajează angajații și persoanele din afara companiei să contribuie cu 2% din venitul anual pentru a sprijini activitatea Fundației.
În domeniul responsabilităţii sociale, nu ne limităm la programele Fundației, ci am dezvoltat și alte proiecte relevante pentru societate precum platforma online de corporatism civic Teimplici.ro, lansată în anul 2014, prin care se facilitează comunicarea şi colaborarea între companie, mediul ONG şi comunităţi. În intervalul 2014-2016, peste 400 de proiecte au fost înscrise în program, valoarea fondurilor oferite de Telekom pentru implementarea a 30 din acestea depășind 150.000 de euro. Numai anul trecut am acceptat înscrierea unui număr de 124 de proiecte de educație, sănătate, mediu, dezvoltare, protecție socială și inovație în programul Teimplici.ro în anul 2016. În urma evaluării juriului, au fost selectate 10 organizații care pe parcursul acestui an vor beneficia de fonduri totale de până la 70.000 de euro oferite de Telekom Romania pentru implementarea proiectelor prin care acestea își propun să ajute dezvoltarea armonioasă a comunităților.
Un alt program, lansat în urmă cu opt ani, este „Bursele Telekom”, care își propune să identifice tineri cu potenţial de lideri, pasionaţi de domeniul pe care şi l-au ales pentru studii, cu rezultate şcolare foarte bune şi obiective de carieră foarte bine stabilite, care s-au făcut remarcaţi prin proiecte extracurriculare și activităţi de voluntariat.De la lansarea programului și până în prezent, peste 100 de tineri au beneficiat de bursele oferite de companie.
Am menţionat anterior platforma „Mișcarea face bine” – cu evenimentele numite „Cea mai mare oră de sport”. Anul trecut, peste 50.000 de oameni din 16 orașe din România au participat la cea de-a șasea ediție a acestui festival de sport și mișcare. Atunci s-a stabilit chiar și un nou record mondial pentru „cei mai mulți oameni care au alergat 100 de metri într-o ștafetă de 12 ore în aer liber”.
Care sunt cele mai importante proiecte finanţate de Fundaţia Telekom Romania?
Mi-e greu să fac o clasificare de acest tip, dar printre cele mai emoționante se numără programul „Tu alegi și ajutăm împreună”, lansat inițial în 2010. De la început, programul a sprijinit financiar aproximativ 70 de copii și adulți din medii defavorizate, unele ediții avându-i în prim plan pe colegii noștri sau membrii familiilor lor care au fost diagnosticați cu boli grave.
În 2015, Fundatia Telekom Romania a desfășurat campania de crowdfunding „Împreună pentru români”, prin care a sprijinit 8 ONG-uri cu 40.000 de euro pentru ca acestea să își implementeze proiectele de mediu, educaționale și sociale.
În 2016, Fundația Telekom Romania a făcut 26 de donații pentru copii și adulți care suferă de boli grave. Fundația a donat, de asemenea, 4.500 euro pentru a acoperi costurile unui logoped pentru 30 de copii de la Asociația Sindrom Down. Banii strânși din contribuțiile la evenimentele sportive corporative precum Maratonul Internațional de la Brașov au fost direcționați către Asociația Copiii de Cristal. Astfel, 4.000 de euro au acoperit terapia pe o perioadă de patru luni pentru 17 copii care suferă de autism.
De asemenea, sprijinim în permanență instituțiile și inițiativele medicale pentru ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale. În 2016, de Crăciun, am sprijinit Asociația Pavel în împărțirea de cadouri și alimente tinerilor pacienți care suferă de cancer și alte boli care le pun în pericol viața.
Nu aș putea omite să menționez campaniile cu Crucea Roșie pentru distribuirea de ajutoare către persoanele afectate de căderile masive de zăpadă precum cea din ianuarie anul acesta. Atunci au fost distribuite lemne pentru foc, pachete cu alimente și saci de dormit pentru 100 de familii nevoiașe din judetele Giurgiu, Călărași și Ialomița. Cu un an înainte, cu același partener, am strâns 1.600 kg de alimente, îmbrăcăminte și jucării pentru familiile defavorizate din Vaslui și Vrancea. Donațiile au fost împărțite înainte de sărbătorile pascale către 100 de familii și 40 de vârstnici, cu ajutorul voluntarilor de la Telekom Romania și Crucea Roșie Română.
În colaborare cu SOS Satele Copiilor România, Fundația noastră a sprijinit 53 de copii din patru comunități din Bacău pentru a încuraja autoritățile locale să găsească soluții rapide pentru a preveni și combate exploatarea copiilor prin muncă.
Ne adresăm și altor categorii care au nevoie de sprijin, astfel că, în 2017 am implementat programele “Psihologia la locul de muncă” pentru studenți din Facultatea de Electronica, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Politehnica București.
Doamnă director Ruxandra Vodă vă mulțumesc pentru amabilitatea și deschiderea arătate..
Un interviu realizat de Iulian Badea