Cutremur de patru grade în Galați
Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, în judeţul Galaţi.
Potrivit primelor date furnizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP) cutremurul a avut o magnitudine de 4 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 10,5 kilometri. Epicentrul a fost chiar în județul Galați, în apropierea localității Odaia Manolache.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Galaţi(11km), Brăila(28km), Tîrgu Bujor(33km), ore a avut loc un cutremur de 3,7 grade pe Richter în județul Buzău, la o adâncime de 113,8 kilometri, conform Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din judetele Galati si Braila, cu intensitati de la III pana la IV si chiar IV-V grade pe scara Mercalli. Astfel, seismul a fost resimtit la GALATI, BRAILA, dar si in alte localitati din Sudul Moldovei si Nord-Estul Munteniei, scrie cutremur.net.
In perioada septembrie-octombrie 2013, o secventa seismica s-a inregistrat in zona SCHELA-IZVOARELE din judetul Galati; secventa a culminat cu 3 socuri mai puternice, care au avut magnitudini de 3,9 grade; multe dintre miscarile seismice locale au fost resimtite in localitatile din zona epicentrala. Aceasta secventa seismica a precedat cutremurul vrancean subcrustal moderat produs la 6 octombrie 2013 in Muntii Vrancei, zona NEREJU-PIETRELE INSIRATE (magnitudine ML 5,6 si adancime focala 135 km). Seismul din octombrie 2013 a fost ultimul cutremur vrancean subcrustal cu magnitudinea ML mai mare sau egala cu 5,5. La 22 noiembrie 2014 s-a produs un cutremur crustal moderat in zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 41 km, magnitudinea acestuia fiind de 5,7 grade.
Miercuri dimineața, la ora la ora 11:11 a mai avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,7 pe scara Richter în județul Buzău, la o adâncime de 113,8 kilometri.
Cel mai puternic cutremur din ultima perioadă a avut loc pe 2 august şi a avut o magnitudine de 4,9 pe scara Richter, producându-se în judeţul Buzău, la o adâncime de 132 de kilometri.