SUA va apăra Japonia în cazul unui atac

0

Șeful Statului Major Interarme american a insistat vineri asupra solidității alianței cu Japonia, declarând că Statele Unite sunt gata să apere arhipelagul în cazul unui atac, într-o referire la Coreea de Nord.

Generalul Joe Dunford, în vizită la Tokyo la sfârșitul unui turneu în Asia, s-a întâlnit cu omologul său japonez, Katsutoshi Kawano, înainte de o întâlnire cu prim-ministrul Shinzo Abe.

Vizita intervine după provocările militare ale Phenianului, care a amenințat că va lansa rachete asupra insulei americane Guam din Pacific, trecând peste arhipelagul nipon, notează AFP.

„Cred că am vrut să fim clar înțeleși de Coreea de Nord și de restul regiunii că un atac asupra unuia dintre noi echivalează cu un atac împotriva noastră”, a declarat Joe Dunford. „Și acest lucru este foarte, foarte important în contextul descurajării nucleare”.

Cel mai înalt grad militar al armatei SUA a reiterat „angajamentul ferm” al Statelor Unite pentru securitatea aliatului lor japonez, deja reafirmată cu o zi înainte de noul ambasador la Tokyo, Bill Hagerty, precum și la reuniunea 2+2 de la Washington între miniștrii de externe și ai apărării celor două țări.

Joi, Hagerty a declarat de asemenea că dorește „o mai mare implicare a Japoniei și o mai mare responsabilitate și autoritate a Japoniei”.

„Apreciem faptul că președintele Donald Trump a spus clar că toate opțiunile sunt pe masă pentru a proteja alianța”, a răspuns la rândul său Shinzo Abe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.