Școala de Vară Umanistă, soluții pentru recredibilizarea României!

 Școala de Vară Umanistă, de la Buziaș a fost, înainte de toate, o reușită. Un eveniment creat, parcă, după chipul și asemănarea celei care l-a organizat, europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini. Un veritabil for de discuții și dezbateri pe teme de actualitate politică, economică și socială, cu participare din toată țară.

Maria Grapini a arătat, încă o dată, că rămâne același lider implicat, care caută explicații și oferă soluții și pentru care pregătirea/formarea celor prezenți (a echipei PPU-sl) reprezintă o prioritate absolută. Maria Grapini crede în România, iubește cu ardoare România și continuă lupta pentru România. Are, în jurul său, o echipă inimoasă, bine pregătită care trebuie să înțeleagă că „războiul” pentru schimbarea în bine a României este unul dificil, extrem de dificil. Pentru că impostorii, lichelele, incompetenții, aroganții și corupții – care conduc, de prea mulți ani, printr-o rotație mârșavă a unui compromis mizer- nu vor renunța, de bunăvoie, la Putere, la privilegii, la demnitățile pe care le dețin.

Peste 100 de persoane, lideri ai organizațiilor de tineret, dar și lideri ai filialelor județene din Arges, Arad, Mehedinți, București, Prahova, Satu Mare, Maramures, Harghita, Galați, Cluj și, evident, Timiș, cea mai puternică filială a umaniștilor, au participat la acest eveniment.

Am fost impresionat extrem de plăcut de calitatea/pregătirea/viziunea liderilor filialelor PPU-sl, dar și a tinerilor prezenți la această școală de vară. Cunoscători ai realităților economice, sociale și politice, capabili să ofere soluții pertinente pe drumul recredibilizării României.

Partidul Puterii Umaniste – social liberal  a arătat, la Școala de Vară Umanistă, ca o mare familie, unită, bine pregătită și dornică să pună umărul, prin măsurile propuse, la promovarea unui “altfel de politică”, o politică profesionistă, competentă, responsabilă, în interesul cetățenilor. Doctrina umanistă rămâne o alternativă viabilă la dezastrul guvernărilor postdecembriste.

De altfel, mesajul Mariei Grapini dat celor prezenți a fost unul grăitor:“Fără oameni, schimbarea nu este posibilă! Avem nevoie de oameni serioşi, implicați, avem nevoie de o politică umanistă! În egală măsură, suntem obligați să ne profesionalizăm în permanență, să ştim să ne gestionăm timpul şi resursele, să învățăm de la alții şi, foarte important, să ştim să recunoaştem meritele celorlalți! Avem două zile la dispoziție, pentru a afla lucruri noi, pentru a schimba impresii, pentru a ne cunoaşte mai bine. Sper ca şcoala noastră de vară să fie un bun exemplu pentru tinerii umanişti prezenți, din perspectiva viitoarei lor cariere politice! Mesajul meu e simplu: Se poate! ”.

Profesori universitari din Timișoara și București, specialiști în economie, administrație sau fonduri europene, reprezentanți ai organizațiilor civice, experți, au luat cuvântul în cadrul unor sesiuni de comunicări consistente, pliate, parte din ele, pe problemele reale ale societății românești.

Lista invitaților Mariei Grapini, care a menținut, în stilul caracteristic , și de această dată, extrem de ridicat, nivelul dezbaterilor, este grăitoare, Și mă refer aici la prof. univ. dr. Dumitru Miron, de la Academia de Studii Economice București, care a vorbit despre „Dimensiunea economică a principalelor teorii și doctrine politice. Principalele valențe ale filozofiei umaniste”, urmat de  prof.dr. Marian Mocanu – decanul Facultății de Management în Producție și Transporturi Universitatea Politehnica Timișoara, care a prezentat, aplicat, o temă interesantă: „Cum poți să lucrezi eficient într-o echipă”. La rându-i, ing. dipl. Bălan Teodor, președintele Consiliului Director al Asociației Europene a Profesioniștilor din Securitatea Privată, le-a vorbit celor prezenți despre „Informația și securitatea personală”, iar ing. Ioan Arjoca, expert în Fonduri Europene, a oferit detalii despre modul în care știm sau nu să folosim oportunitățile momentului, într-un domeniu cheie al dezvoltării României. La Buziaș a venit și prof.dr. scriitor Florian Copcea, care a conferențiat  pe tema „Considerațiuni privind limba dacă”. Nici tradițiile nu au fost uitate de pe agenda școlii de vară, astfel că prof. Lucreția Ianculescu a vorbit, în felu-i unic și atrăgător, despre rolul acestora în cultura românească.

Am participat nu la puține școli de vară organizate de partidele politice parlamentare, în ultimii 28 de ani. Diferența dintre așa-zisele Școli de Vară ale partidelor mari și  Școala de Vară Umanistă de la Buziaș este uriașă. Iar diferența dintre vorbe goale/demagogie și vânzare de iluzii pe de o parte versus soluții viabile, responsabilitate și respect față de România, imposibil de nedetectat.

În consecință am decis ca și jurnalist, care se luptă de peste 20 de ani cu ipocrizia și corupția din politică, să fac un pas spre PPU-sl. Un partid, încă mic, dar care are multe de oferit românilor. Suprasaturat/scârbit de clasa politică cred că a venit vremea ca toți cei care vor o României nouă, demnă și europeană, să se implice în politică. Eu unul voi face acest lucru. Pentru început ca membru PPU-sl!

Iulian Badea

scoala vara umanista

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.