Româncă de etnie română vizează Senatul francez

Share:

Românca de etnie romă Anina Ciuciu candidează pentru un loc în Senatul francez şi declară că vrea să-şi folosească experienţa în avantajul votanţilor marginalizaţi din departamentul Seine-Saint-Denis, care cuprinde una dintre cele mai precare suburbii ale Parisului, relatează site-ul France24.com.

Anina Ciuciu, în vârstă de 27 de ani, este absolventă a Universităţii Sorbona şi poate profesa dreptul, informează Mediafax. În prezent, românca se află într-un internship la organizaţia neguvernamentală Amnesty International din Londra.

Românca s-a născut pe străzile din Craiova, într-o familie de romi care, confruntându-se cu discriminarea şi cu şomajul, a decis să părăsească ţara când Anina avea şapte ani. A ajuns mai întâi într-o tabără de refugiaţi din Italia, apoi în Franţa. O profesoară din Paris a împiedicat evacuarea familiei Ciuciu şi a contribuit la educarea copiilor.

Anina locuieşte în Arondismentul 20 din Paris, dar îşi petrece foarte mult timp în departamentul Seine-Saint-Denis, aflat la nord de capitală. Acolo se află două organizaţii pentru ajutorarea persoanelor de etnie romă, „La Voix des Roms” (Vocea romilor) şi „Le Mouvement du 16 mai” (Mişcarea 16 mai).

„Genocidul asupra romilor a fost punctul de maximum al rasismului, care sper că nu se va repeta. Dar este important să vorbim despre trecut şi să fim vigilenţi pentru că, aproape în toată Europa, vedem instrumente de discriminare şi excludere asemănătoare cu cele din acea epocă”, a declarat Anina Ciuciu.

Românca a primit o ofertă de a candida pe listele pentru Senatul francez din partea Verzilor, o formaţiune ecologistă social-democrată, dar nu a fost convinsă la început.

„Nu am crezut în politică, mai ales ca un mijloc de a face schimbări. Şi am avut o experienţă iniţială deloc plăcută. Dar în discuţiile cu activiştii, am văzut entuziasmul lor la ideea acestei candidaturi. Pentru ei, reprezenta potenţialul ca eu să devin vocea lor. În plus, în cartierele clasei muncitoare şi în mahalale, am văzut speranţa pe care o primesc oamenii care suferă şi oamenii care îşi pierd interesul pentru politică”, a spus Anina Ciuciu.

În 2014, Anina Ciuciu a fost numită consilier onorific pentru problemele romilor în guvernul Victor Ponta, dar „am renunţat de îndată ce am înţeles că nu voi putea schimba nimic pentru oamenii care suferă”.

Dacă va fi aleasă în Senatul francez, Anina Ciuciu va fi prima femeie de etnie romă care va ocupa o astfel de funcţie. Românca militează pentru accesul neîngrădit al tuturor copiilor la educaţie în Franţa, pentru combaterea discriminării şi a brutalităţii poliţiei, precum şi pentru încheierea stării de urgenţă instaurată în Franţa începând cu anul 2015 după atacurile teroriste.

Senatul Franţei, camera superioară a legislativului, a fost, în mare parte, dominat de politicieni de sex masculin trecuţi de prima tinereţe. În prezent, trei sferturi dintre senatorii francezi sunt bărbaţi, iar vârsta medie este de 64 de ani.

Aproximativ jumătate dintre circumscripţiile Senatului sunt deschise pentru alegerile din 24 septembrie, însemnând 171 dintre cele 348 de locuri disponibile. Astfel de alegeri, pentru un mandat de şase ani, au loc o dată la fiecare trei ani. Senatorii câştigă alegerile prin sufragiu universal indirect, adică un colegiu electoral alcătuit din alţi reprezentanţi aleşi, cum ar fi parlamentarii şi consilierii regionali, ia decizia finală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.