Sfaturile lui Maior pentru Dragnea

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat marți că îi recomandă președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să asigure resursele guvernamentale necesare ambasadelor țării noastre pentru realizarea obiectivului de atragere de investiții străine, subliniind că este nevoie de un cadru fiscal stabil și un mediu debirocratizat, lipsit de suspiciuni în privința corupției.

„Îi recomand și eu domnului Dragnea să asigure resursele din punct de vedere al guvernării pentru ambasade pentru a realiza acest lucru. Ambasadele fac acest lucru cu resurse foarte limitate și reușesc totuși lucruri destul de utile. De altfel, e un mesaj foarte bun pe care l-a avut: diplomația economică și ideea de a atrage investiții străine în România. Bineînțeles că acest lucru depinde de felul în care Guvernul reușește să creeze un cadru fiscal stabil, clar, predictibil cu o birocrație mult mai puțin stufoasă. Faptul că aplicarea legii este clară din punctul de vedere al investitorilor străini — și mă refer la domeniul corupției — toate acestea vin de la sine într-un fel dacă ele sunt realizate în plan intern”, a declarat Maior la Digi24, în legătură cu afirmația lui Liviu Dragnea privitoare la activitatea ambasadorilor străini la București în promovarea intereselor economice ale țărilor lor.

Maior a spus că dacă România dorește investiții străine, trebuie să aibă o legislație eficientă.

„Dacă vrem investiții străine, este bine să avem o legislație eficientă, care să trateze toate aceste aspecte în favoarea mediului debirocratizat, lipsit de suspiciuni în privința corupției, în care un investitor străin vine în România să investească, pe lângă celelalte aspecte menționate: fiscalitate, predictibilitatea, stabilitatea sistemului fiscal”, a adăugat George Maior, conform Agerpres.

El a spus că în această toamnă va avea loc în România cea mai mare misiune economică din istoria relației româno-americane, fiind peste 200 de companii americane care doresc să investească în România. „Și toate aceste lucruri bineînțeles că sunt evaluate de structura privată din Statele Unite care vrea să investească în România și cu cât există mai mare predictibilitate, transparență și claritate în ceea ce vrem să facem în domeniul juridic, cu atât mai mare va fi succesul dorit de domnul Dragnea în atragerea investițiilor străine”, a adăugat Maior.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat marți că vede „cu o mare invidie” activitatea ambasadorilor străini acreditați la București, care susțin interesele economice ale țărilor lor, context în care i-a rugat pe diplomații români să facă același lucru.

George Maior, a mai declarat marți că membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 ar trebui să constate că lucrurile au fost absolut normale, democratice în privința a ceea ce investighează, menționând că el i-a ajutat pe aceștia să afle adevărul.

„Eu am răspuns solicitărilor comisiei, am traversat Atlanticul pentru a răspunde politicos la toate întrebările. Am spus că e vorba de un eveniment privat, nu are nicio conotație ilegală, imorală, neconstituțională acest eveniment și cred că am dovedit voință de a coopera deschis și sincer cu o comisie parlamentară. Și eu am condus o comisie parlamentară, știu ce înseamnă și cred că i-am ajutat să afle adevărul (…). Eu am spus adevărul. Bănuiesc că și ei doreau să afle adevărul”, a afirmat, la Digi24, George Maior, fost director SRI.

El a spus că membrii comisiei au încercat să înțeleagă și demersul acestora este legitim iar „la sfârșit pot spune că lucrurile au stat în regulă”.

„Este un demers legitim dacă el este fundamentat pe ceva serios. Oamenii au încercat să înțeleagă, am încercat să-i ajut în acest sens și până la urmă cred că ar trebui să constate că lucrurile au fost absolut normale, democratice în privința a ceea ce ei investighează”, a susținut Maior.

Întrebat dacă se așteaptă la un dialog cu președintele Klaus Iohannis în contextul demersul comisiei de a-i trimite acestuia o scrisoare pe această temă, Maior a spus: „Eu am un dialog foarte bun cu președintele pe temele parteneriatului strategic cu SUA, care este la cel mai înalt nivel din ultimii ani pe toate planurile. Acesta este dialogul meu cu președintele”.

Întrebat dacă i-ar recomanda SRI să furnizeze informații suplimentare comisiei parlamentare, Maior a răspuns: „I-am și rugat. Ei pot să furnizeze o singură informație, nu mai multe, strategică, în sensul că și-a făcut impecabil datoria din punct de vedere al activității constituționale în stat și acest lucru Serviciul îl poate face oricând dacă Parlamentul se adresează Serviciului”.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis, luni, să îl informeze pe președintele României, Klaus Iohannis, referitor la faptul că fostul director al SRI ambasadorul George Maior a refuzat să răspundă întrebărilor forului. De asemenea, comisia a decis să solicite Serviciului Român de Informații un punct de vedere în legătură cu eventuala prezență a fostului director SRI George Maior și a fostului prim-adjunct Florian Coldea în casa lui Gabriel Oprea în seara scrutinului din acel an.

George Maior a declarat că întotdeauna sunt discuții când este vorba de teme sensibile, important fiind ca orice schimbare să ducă la eficientizarea sistemului și la un grad de independență clar asigurat pentru magistrați.

„Întotdeauna sunt discuții, poate unele cu caracter subiectiv, în momentul în care se dezbate o temă atât de sensibilă cum este cea a justiției. Important e ca orice schimbare să ducă la eficientizarea sistemului, la un grad de independență clar asigurat pentru magistrații din sistemul judecătoresc și acest lucru va fi înțeles peste tot. Comunicarea este importantă cu partenerii noștri. Este o chestiune care ține de propria noastră suveranitate, dar care ține și de interesul nostru, inclusiv din punct de vedere al domeniului economic pe care l-a amintit foarte bine domnul Dragnea”, a precizat George Maior la Digi24.

El a spus că este necesară o comunicare onestă cu partenerii iar aceștia vor înțelege dacă e necesară o schimbare într-un anumit domeniu.

„Cred că este în interesul nostru să fim clari când producem o dezbatere, să fim bine pregătiți în a duce acea dezbatere, să nu fim confuzi din punct de vedere al intențiilor politice care stau în spatele acestei dezbateri și să comunicăm onest cu partenerii, pentru că vor înțelege dacă este necesară o schimbare într-un anumit domeniu. Și este necesară. Până la urmă, spre exemplu, în domeniul acesta al justiției, trebuie puse în concordanță cu anumite decizii ale Curții Constituționale multe elemente din Codurile Penale, de Procedură. Nimeni nu are ce să reproșeze unui stat suveran că își pune și de drept în concordanță legislația cu decizii ale CCR, de exemplu”, a susținut Maior.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.