Droguri de mare risc, pe lista substanțelor interzise
În funcție de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătate, drogurile se împart în două categorii: droguri de risc și droguri de mare risc. Astfel, din cele 14 substanțe adăugate, 13 intră în categoria drogurilor de mare risc, iar unul în categoria drogurilor de risc.
Prin cuprinderea în această listă a noilor substanțe interzise, se are în vedere înăsprirea masurilor de prevenire, control și combatere a fenomenelor legate de consumul și comercializarea de substanțe stupefiante și psihotrope, în scopul protejării sănătății publice.
Numărul substanțelor stupefiante și psihotrope interzise în România a crescut în urma decesului mai multor tineri ce au consumat produse etnobotanice. Lista este actualizată permanent în funcție de schimbările la nivelul legislației internaționale și în funcție de pericolul pe care utilizarea acestora îl reprezintă pentru sănătate.
La nivel mondial, comercializarea și consumul de droguri este un fenomen dinamic, puternic influențat de o multitudine de factori de natură socială și economică. În cadrul ONU, instituția care se ocupă cu controlul internațional al drogurilor, este Comisia Națiunilor Unite privind Stupefiantele. Aceasta reprezintă principalul organism inter-guvernamental de luare a deciziilor în ceea ce privește legislația și controlul internațional al drogurilor.