Grecia, aliatul Turciei pe drumul aderării la UE

0

O eventuală suspendare a negocierilor de aderare a Turciei la UE, cerută de Germania, ar fi o ‘eroare strategică’ a blocului comunitar, a avertizat duminică premierul grec Alexis Tsipras, citat de AFP.

În contextul degradării continue a relațiilor dintre Berlin și Ankara, ca urmare e epurărilor politice în Turcia și a arestării unor cetățeni germani în această țară, cancelarul Angela Merkel și contracandidatul ei la scrutinul legislativ din 24 septembrie, Martin Schulz, au susținut amândoi ideea unei sistări a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

‘Încetarea acestor negocieri ar fi o eroare strategică de care ar putea beneficia numai (președintele turc) Erdogan’, a reacționat Tsipras, el amintind că Turcia este o putere regională importantă.

Propunerea Germaniei a fost de altfel respinsă de majoritatea statelor membre ale UE, însă negocierile de aderarea a Turciei la blocul comunitar, începute în anul 2005, se află oricum într-un punct mort.

Totuși, majoritatea statelor UE nu doresc o sistare formală a acestor negocieri, fiind conștiente de importanța Turciei în gestionarea crizei provocate de valul de migranți și în combaterea terorismului

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.