Starea UE, în atenţia întregii Europe

Maria Grapini: “Nu vom primi nimic, dacă nu cerem si dacă nu luptăm pentru drepturile noastre de cetățeni europeni, cu aceleași drepturi ca ale celorlalţi europeni!”

Eveniment major, miercuri, 13 septembrie, în Parlamentul European de la Strasbourg, unde preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre Starea Uniunii Europene, despre provocări şi aşteptări, dezbatere intens aşteptată de întreaga comunitate europeană.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a participat la şedinţă şi a transmis publicului român ideile cele mai importante şi concluziile. Grapini a catalogat mesajul oficialului European drept  “complex,  care a vrut sa împace pe toată lumea, şi dreapta şi stânga”. Juncker a prezentat un al șaselea scenariu, faţă de cele cinci care existau în Cartea Albă, ca fiind personal, deși, oficial, a vorbit în numele Comisiei.  Grapini îl consideră, din păcate, nerealizabil, cu toate că a sunat foarte bine…

“Mă bucur că România a fost amintită de mai multe ori, în contextul în care şi copiii noştri trebuie sa aibă acces la vaccin pentru rujeolă, să nu mai avem, în secolul în care trăim, decese, pentru că este de neconceput! Îmbucurător a fost şi faptul că Juncker a declarat că locul  României şi al Bulgariei este în Schengen şi, mai presus, că va susține România, alături de alte trei state, care anul viitor sărbătoresc centenarul! Indirect, România a fost cuprinsă  în sintagma „Europa trebuie să respire cu ambii plămâni: Est şi Vest!”, a declarat Maria Grapini.

Umanista a transmis cetăţenilor români şi propunerea lui Juncker, de organizare a unui summit, la Sibiu, în martie 2019.

Grapini este de acord cu o serie de afirmaţii ale preşedintelui CE, cum ar fi cele referitoare la consolidarea programului comercial european (nu putem fi deschiși în acordurile comerciale, fără reciprocitate), umanista cerând, public, de trei ani, acest lucru, sau cele referitoare la importanţa industriei pentru viitorul Uniunii. “Se ştie în ţară că susţin acest lucru, permanent, în comisiile din care fac parte. Dezindustrializarea a avut efecte nefaste asupra locurilor de muncă şi asupra veniturilor cetăţenilor”, a mai spus, de la Strasbourg, Maria Grapini.

Jean-Claude Juncker a mai insistat în discursul privind Starea UE asupra puterii Dreptului şi importanţa unei Justiţii drepte, în care nu discutăm despre cetățeni de mâna a doua sau despre produse de calitate diferită sub același ambalaj. Statul de drept nu este o opțiune, este o obligație! – este declaraţia de forţă a oficialului european.

“A fost o dezbatere importantă, fără doar şi poate. Mă gândesc, însă, cu îngrijorare, la faptul că multe sunt extrem de dificil de realizat. Multe depind de puterea de negociere a României. Pentru mine, a fost de neînțeles că noi, eurodeputații români, nu am primit un punct de vedere unitar, național, de la președinte, pentru a-l susține în cadrul grupului politic, grup care a transmis propuneri Comisiei pentru programul viitor. Nu vom primi nimic dacă nu cerem si dacă nu luptăm pentru drepturile noastre de cetățeni europeni, cu aceleași drepturi ca ale celorlalţi europeni!”, a mai transmis europarlamentarul PPU-sl.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.