Detașarea magistraților, neconstituțională
Curtea Constituţională a României a decis joi că articolul ce vizează detaşarea procurorilor şi judecătorilor la alte instanţe, parchete, CSM, Ministerul Justiţiei sau Institutul Naţional al Magistraturii este neconstituţional, deoarece nu precizează condiţiile încetării detaşării.
Articolul vizat este 58 alin.(l) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, având următorul conţinut: „Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale.”
Curtea Constituţională a României a decis joi, cu unanimitate de voturi, că articolul este neconstituţional deoarece „nu precizează şi condiţiile încetării detaşării acestora. Ţinând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condiţiile detaşării, cât şi condiţiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în statutul judecătorului sau procurorului”, se arată într-un comunicat de CCR..
Decizia este definitivă şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ si fiscal.