Liberalii pun tunurile pe ministrul Pop

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, susține că Ministerul Educației va exclude de la finanțare unele specializări universitare, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potențial de creștere în România.

„O nouă lovitură la Ministerul Educației: cu doar câteva zile înainte de începerea anului universitar, Guvernul PSD pregătește un act prin care specializări vor fi excluse din pix de la finanțare! Dovada este proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potențial de creștere în România. Pe scurt, doar acele domenii și specializări care vor fi girate de Guvern vor primi bani prin proiecte naționale și internaționale. Nu vor conta rezultatele, intrarea pe piața muncii, resursele universităților și nici locul ocupat în clasamentele naționale și internaționale”, a scris Raluca Turcan, duminică, pe Facebook, informează Agerpres.

Deputatul liberal crede că Ministerul Educației va redirecționa banii pentru specializările excluse și cere ministrului Educației asigurări că proiect de ordin va fi dezbătut transparent și onest împreună cu toate părțile interesate.

„De exemplu, o serie de specializări precum, ‘Comunicare și relații publice’, ‘Managementul organizațiilor’, ‘Managementul Economico-financiar’, ‘Administrație europeană’ au fost scoase de la domenii cum ar fi ‘Comunicare’, ‘Științe Politice’, ‘Administrație Publică’ sau ‘Economie’. Se vede din start că banii vor fi direcționați în alte zone. Atât ‘Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare pe 2014-2020’, cât și ‘Strategia Națională pentru Competitivitate 2015-2020’ nu spun că anumite specializări trebuie să dispară sau că nu sunt de interes. De exemplu, astăzi, nu doar domenii precum ‘Științele mediului’ se pot ocupa de ‘ecologie’ sau de ‘schimbările climatice’, ci și domenii precum ‘Sociologie’, ‘Științe Politice’ sau ‘Relații Internaționale’ pot studia acorduri climatice sau politici de mediu”, arată Turcan.

Ea atrage atenția că există ”riscul” ca odată adoptat, ordinul să înlocuiască hotărârea privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016-2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.