Oficial ONU: Coreea de Nord, o amenințare globală!
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU a afirmat, vineri, că recentul test nuclear al Coreei de Nord scoate în evidenţă progresul rapid înregistrat de regimul de la Phenian în dezvoltarea armelor nucleare, devenind o ameninţare globală, relatează Reuters, citat de Mediafax.
Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat după testul nuclear efectuat de Phenian la 3 septembrie, aspect ce a atras noi sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Coreei de Nord. „Randamentul (n.red.: testului) este mult mai mare faţă de testul precedent, ceea ce înseamnă că Phenianul a făcut progrese foarte rapide. În combinaţie cu alte elemente, este o nouă ameninţare, Coreea de Nord devenind o ameninţare globală”, a declarat directorul AIEA, Yukiya Amano, după o întrevedere cu ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha.
Amano a precizat că AIEA, agenţie ce aparţine ONU, nu are capacitatea să determine dacă Phenianul a testat o bombă cu hidrogen, aşa cum pretind nord-coreenii. „Cel mai important în momentul de faţă este unitatea comunităţii internaţionale”, a adăugat Amano.
Recent, Coreea de Nord a mai testat şi câteva rachete balistice intercontinentale, despre care se presupune că ar avea capacitatea să atingă teritoriul Statelor Unite.
Administraţia Donald Trump intenţionează să trimită capacităţi militare strategice suplimentare în Peninsula Coreea, în contextul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord, afirmă un oficial sud-coreean, Chung Eui-Yong, potrivit cotidianului britanic The Guardian. „Statele Unite s-au angajat să extindă capacităţile militare strategice în zona Peninsulei Coreea”, a declarat Chung Eui-Yong, directorul Consiliului pentru Siguranţă Naţională din Coreea de Sud.
„Mobilizarea capabilităţilor militare ar putea începe chiar de anul acesta şi va contribui la extinderea capacităţilor sud-coreene”, a adăugat Chung Eui-Yong.
Oficialul sud-coreean nu a oferit detalii despre „capacităţile militare strategice” pe care le-ar putea trimite Statele Unite. Acestea ar putea fi portavioane, submarine nucleare, bombardiere strategice, sisteme de rachete sau avioane de vânătoare invizibile pe radare.