Alegerile anticipate, iminente în Polonia

Prim-ministrul polonez Beata Szydlo a declarat marți că în curând va avea loc o remaniere guvernamentală, refuzând însă să răspundă speculațiilor conform cărora postul său ar putea fi în pericol.

Săptămânalul Sieci Prawdy a sugerat luni că șefa guvernului ar putea fi înlocuită de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție (PiS), din care fac parte amândoi.

Potrivit tabloidului Fakt de marți, este probabil ca Szydlo să-și păstreze funcția, cei vizați de înlocuire fiind, printre alții, șeful diplomației, Witold Waszczykowski, și ministrul mediului, Jan Szyszko. ‘Nu doresc ca speculațiile referitoare la schimbări în guvern să continue. Deciziile mele vor fi anunțate în curând’, a declarat Szydlo la postul privat TVN 24. ‘Această decizie a fost luată, vor exista schimbări în guvern. Am discutat această decizie cu Jaroslaw Kaczynski, ceea ce este un lucru firesc’, a spus ea.

Chestionată cu privire la posibila sa plecare din fruntea executivului, Beata Szydlo a afirmat că nu dorește să speculeze, dar și că nu se simte obosită sau extenuată.

Sondajele de opinie o indică pe Beata Szydlo drept unul dintre politicienii cei mai populari în Polonia.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, exercită o influență imensă în culisele politicii, iar, conform presei poloneze, el ar putea viza postul Beatei Szydlo în perspectiva alegerilor legislative din 2019.

PiS, care a împărțit opinia publică internă și a provocat tensiuni cu Uniunea Europeană din cauza politicilor care includ un control tot mai mare asupra justiției și instituțiilor media, se bucură în continuare de susținerea a aproape 40% dintre alegători, o situație atribuită în mare măsură programului său generos de cheltuieli sociale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.