Horațius Dumbravă, despre dosarul Belina

Judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru al CSM, se întreabă dacă nu cumva în cazul „Belina” poate fi vorba de lipsă de imparțialitate a judecătorilor Curții Constituționale a României atunci când „avocatul” unei părți, respectiv ministrul Justiției, Tudorel Toader, le este un fost coleg.

„Unul dintre cei care au exprimat oral un punct de vedere a fost și domnul profesor universitar doctor Tudorel Toader, actual ministru al Justiției, ca reprezentant al Guvernului României. Și nu e prima dată. Să nu uităm că domnul ministru a fost coleg cu marea majoritate a celor care compun azi Curtea Constituțională, domnia sa părăsind postul de judecător constituțional anul trecut. Așadar, iată, foștii lui colegi de dată recentă judecă și vor soluționa o cauză în care ‘avocatul’ unei părți este fostul judecător constituțional Tudorel Toader”, a scris Horațius Dumbravă, pe Facebook, informează Agerpres.

El a adăugat că există o interdicție pentru judecători și procurori, care, atunci când trec în avocatură, nu pot pune concluzii la instanțele unde au funcționat, timp de cinci ani de la încetarea funcției respective. „Este adevărat, pe de o parte, că domnul Toader azi nu este avocatul Guvernului în sensul strict al legii avocaturii, ci înaltul funcționar care reprezintă Guvernul”, a completat magistratul.

Horațius Dumbravă pune întrebarea dacă nu cumva este vorba de lipsă de imparțialitate a judecătorilor CCR atunci când „avocatul” uneia dintre părți le este un fost coleg.

„Însă, un lucru mi se pare a fi scos în evidență: este vorba de lipsa de imparțialitate a judecătorilor CCR atunci când ‘avocatul’ unei părți din litigiul dedus judecății constituționale este un fost coleg ce a părăsit de puțin timp CCR? Oare ce spune cealaltă parte în orice alt proces dintr-o instanță ordinară când știe că reprezentantul părții adverse a fost coleg nu de mult cu completul ce îi va judeca cauza? Încercați să vă puneți în pielea acestei părți!”, a transmis fostul membru CSM.

Judecătorii Curții Constituționale a României au discutat, joi, cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de a se constata conflictul juridic între Guvern și DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman. Ei au amânat luarea unei decizii pentru 23 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.