Romsilva a dat startul campaniei de împăduriri de toamnă

Campania de împăduriri de toamnă a fost marcată oficial, joi, la Ocolul Silvic Brănești din cadrul Direcției Silvice Ilfov, la eveniment participând domnul Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, domnul Cezar Răduță, director al Direcției Silvice Ilfov, colegi silvicultori, elevi și cadre didactice ale Colegiului Silvic ”Theodor Pietraru” din Brănești.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va aloca în această toamnă circa 10-12 milioane de lei pentru împădurirea unei suprafețe de aproape 2.600 de hectare în zona de câmpie, respectiv în sudul și sud-estul țării, lucrări care se vor finaliza în următoarele două săptămâni, a declarat, joi, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonțu, la debutul campaniei de împăduri.

„Romsilva are un program de împăduriri la nivelul anului 2017 de 14.250 hectare în fondul forestier public al statului, din care 5.500 hectare sunt împăduriri efective, iar restul regenerări naturale. 85% din programul de regenerare a fost executat în campania de primăvară și acum, în această toamnă, mai avem doar 2.600 de hectare, circa 1.200 prin împăduriri și 1.400 hectare prin regenerări naturale. Apreciem că în următoarele două săptămâni vom realiza acest program. Este o cifră mică pentru noi și pentru că am realizat în primăvară 85% din suprafața programată pentru 2017, este mai ușor în campania de toamnă”, a precizat Pahonțu.

Întrebat dacă Romsilva va înființa perdele forestiere în acest an, șeful regiei a menționat că se află în etapa de executare a procedurilor de cadastru în vederea exproprierii pentru o suprafață de 600 de hectare.

Pentru campania de împăduriri de toamnă, Romsilva a planificat plantarea a  4,1 milioane de puieți forestieri, urmând să fie regenerate 2.537 de hectare fond forestier de stat, din care 1.340 de hectare regenerări naturale și 1.233 de hectare prin împăduriri. De asemenea, sunt prevăzute completări curente în plantații pe o suprafață de 207 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 141 de hectare.

Programul anual de regenerare a pădurilor de stat administrate de Romsilva, prevedere împăduriri pe o suprafață de 14.252 de hectare, din care 8.721 de hectare prin regenerări naturale și 5.531 de hectare prin împăduriri, completări curente în plantații pe 2.589 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 306 hectare.

În campania de împăduriri de primăvară, Romsilva a regenerat 12.100 de hectare, adică 84,9% din programul anual, 7.629 de hectare fiind regenerate natural, iar 4.471 de hectare au fost împădurite. În campania de primăvară au fost plantați 28,9 miioane de puieți, valoarea investițiilor în regenerarea pădurilor de stat ridicându-se la 70,3 milioane de lei.

În ultimii 26 de ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat natural sau artificial peste 540.000 de hectare păduri de stat. Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier național.

Campania de împăduriri din toamna 2017

Programul de regenerare a pădurilor în anul 2017, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 1/2017, prevede realizarea de lucrări de regenerare a pădurilor pe suprafaţa de 14.252 ha: 8.721 ha (61,2%) prin regenerări naturale şi 5.531 ha (38,8%) prin regenerări artificiale.

În privinţa lucrărilor de completări curente în plantaţii, suprafaţa totală programată pentru anul 2017, este de 2.589 ha, iar lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi se vor efectua pe suprafaţa de 306 ha.

În campania de împăduriri din primăvara 2017 s-a parcurs cu lucrări de regenerare suprafaţa de 12.100 ha (84,9% din programul anual), din care: regenerări naturale – 7.629 ha, iar regenerări artificiale –   4.471 ha.

Regenerări naturale, programate pe 6.894 ha, s-au realizat pe 7.629 ha (110,7%), iar regenerările artificiale, programate pe 3.818 ha, s-au realizat pe 4.471 ha (117,1%), fiind depăşit programul campaniei de primăvară cu 653 ha.

Programul lucrărilor de completări, de 2.294 ha, a fost realizat cu depășiri efectuându-se lucrări pe 2.424 ha (105,7%). Lucrări de refacere a plantațiilor calamitate s-au executat pe 165 ha, față de programul de 146 ha din campania de primăvară.

În campania de primăvară 2017, pentru lucrările de regenerare a pădurilor realizate în fond forestier proprietate publică a statului, s-au utilizat 28,9 mil. puieţi forestieri.

Valoarea lucrărilor de regenerare realizate în primul semestru al anului 2017 în fondul forestier proprietate publică a statului este de 70,3 milioane lei, din care 0,5 milioane lei reprezintă valoarea lucrărilor executate în terenuri degradate preluate, care sunt finanţate fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.

Pentru campania de împăduriri din toamna 2017, programul de regenerare a pădurilor prevede parcurgerea cu lucrări a suprafeţei de 2.573 ha, astfel: 1.340 ha regenerări naturale şi 1.233 ha împăduriri.

De asemenea, sunt prevăzute a se realiza 207 ha completări curente în plantaţii şi 141 ha lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi.

În campania din toamna 2017 suprafețele ce urmează a fi plantate sunt repartizate la 18 unități ale regiei, suprafețele cele mai mari regăsindu-se la direcțiile silvice care administrează fond forestier proprietate publică a statului în zonele de câmpie din sudul țării, în lunca și Delta Dunării: Tulcea – 340 ha, Călărași – 146 ha, Brăila – 132 ha, Ialomița – 127 ha, Dolj – 126 ha.

Pentru realizarea lucrărilor de împăduriri, completări şi de refacere a plantaţiilor calamitate, în campania din această toamnă, pe suprafeţe semnificative, se vor folosi puieţi forestieri din speciile:

–    stejari (cer, gârniță, stejar brumăriu, stejar pedunculat), pe o suprafaţă de circa 200 ha,

  • diverse clone de plopi euramericani, pe o suprafaţă de circa 700 ha,
  • plop alb, pe suprafaţa de circa 280 ha,
  • salcie, pe suprafaţa de circa 220 ha,
  • salcâm, pe o suprafaţă de circa 100 ha.

Pentru lucrările de regenerare a pădurilor programate în toamna 2017 se vor utiliza circa 4,1 mil. buc. puieți forestieri, unitățile regiei dispunând de cantitățile necesare pentru toate speciile care se plantează în această toamnă.

Sub aspect tehnic, s-au luat toate măsurile necesare desfăşurării în condiţii corespunzătoare a lucrărilor campaniei de împăduriri din această toamnă.

S-au executat lucrări de pregătire a terenului pe circa 1000 ha din suprafața care face obiectul campaniei de toamnă, acolo unde sunt necesare acest gen de lucrări.

Se urmăreşte utilizarea în lucrările de regenerare a pădurilor, cu deosebire a speciilor autohtone, a provenienţelor şi a clonelor celor mai bine adaptate condiţiilor staţionale. Se extind aşadar, spre exemplu, suprafeţele plantate cu plop alb şi cu plop negru, restrângând aria plopilor negri hibrizi la zonele cele mai favorabile acestora.

Se are în vedere, în fiecare zonă ecologică punerea de acord a exigenţelor speciilor cu potenţialul staţional, având în vedere modificările survenite în arealele speciilor, consecinţă a modificărilor climatice petrecute în ultimele decenii şi concretizate în creşterea temperaturii medii anuale cu circa 0,8oC. În acest scop se urmăreşte atent respectarea compoziţiilor de regenerare, în concordanță cu tipul natural de pădure.

De asemenea, se urmărește promovarea cu prioritate a regenerării naturale, prin adoptarea şi aplicarea corectă a tratamentelor, astfel ca acestea să ţină cont de temperamentul speciilor principale şi de situaţia reală a seminţişului.

În pepinierele silvice există întregul asortiment de puieți forestieri necesari lucrărilor de împăduriri, atât pentru campania din această toamnă, cât și pentru campania din primăvara 2018.

romsilva 2

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.