Majoritatea britanicilor vor să rămână în UE

Share:

Un total de 51% dintre britanici sunt acum pentru rămânerea ţării lor în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare BMG pentru ziarul The Independent, relatează duminică dpa.

1.508 de adulţi au fost intervievaţi între 5 şi 8 decembrie pentru sondajul difuzat sâmbătă şi numai 41% s-au declarat acum în favoarea părăsirii UE de către Marea Britanie.

Aceasta înseamnă că cei care vor ca ţara lor să rămână îi depăşesc pe cei care doresc să iasă din UE cu 10 puncte, cea mai mare marjă de la referendumul din iunie 2016.

7% dintre respondenţi au declarat că „nu ştiu” ca răspuns la întrebarea „Ar trebui ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeana?”.

În referendumul din 2016, britanicii au votat cu 52 contra 48% pentru a părăsi blocul comunitar, într-o campanie condusă de Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) şi eurosceptici din cadrul Partidului Conservator.

Vineri, liderii UE şi-au dat acordul pentru începerea următoarei faze a negocierilor cu Marea Britanie pe tema Brexitului.

Prim-ministrul britanic Theresa May a salutat în acordul dat vineri de liderii Uniunii Europene pentru trecerea la faza a doua a negocierilor ‘un pas important’ în drumul spre Brexit, informează AFP şi Reuters.

„Astăzi (vineri) este un pas important pe drumul unui Brexit lin şi ordonat şi elaborarea unui viitor partenariat strâns şi special”, a scris premierul britanic pe Twitter.

„Acesta este un pas important pe drumul de a asigura Brexit-ul lin şi ordonat pe care oamenii l-au votat în iunie anul trecut”, a reiterat Theresa May, într-o declaraţie făcută în faţa reşedinţei sale din Berkshire, sudul Angliei.

„Sunt fericită că s-a convenit că trebuie să avansăm rapid în ce priveşte perioada de tranziţie, ceea ce va aduce garanţii firmelor şi persoanelor”, a mai afirmat ea.

„Mai sunt încă multe de făcut, dar suntem pe calea cea bună pentru a ajunge la un Brexit care va face Marea Britanie mai puternică, mai sigură şi mai prosperă”, a adăugat dna May, precizând că doreşte ca noua fază a negocierilor să înceapă „imediat”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.