Cancerul politizării nu trebuie să atingă Romsilva!

94 de companii de stat și filialele acestora vor fi politizate în urma votului Coaliției PSD-ALDE care a desființat, la finele anului trecut, legislația privind ordonanța corporativă în cazul acestora. Se așteaptă decizia Curții Constituționale, sesizată în acest sens de liberali. Lista companiilor care vor fi exceptate prin lege de la aplicarea OUG 109/2011 este uriașă și arată, până la urmă, obsesia guvernanților de a subordona politic companii profitabile, cu un management eficient, care au adus sume consistente la bugetul de stat.

Pe această listă se află și Regia Națională a Pădurilor Romsilva și filialele acesteia. Decizia luată, la nivel politic, nu mă surprinde în contextul în care cunosc foarte bine profitul uriaș realizat de Romsilva după intrarea în vigoare a OUG 109/2011 privind ordonanța corporativă.

Romsilva este astăzi un tărâm al stabilității și al profitului, condusă fiind, cu rezultate excelente, de mai bine de un an și jumătate, de Ciprian Pahonțu, un profesionist în domeniul silvicultorii.

Departe de mine de a ridica osanale actualei conduceri a Romsilva. Există și nereușite în actul managerial, există, poate, o lipsă de fermitate în relația cu factorul politic/decident, însă, de aici, până la nu recunoaște performanțele incontestabile ale lui Pahonțu este o cale lungă pe care eu unul refuz să o parcurg fără o analiză obiectivă.

Bilanțul pe anul 2017 este grăitor în acest sens. Cifrele vorbesc de la sine. Romsilva a încheiat anul trecut, conform datelor preliminarii, cu o cifră de afaceri mai mare cu 15% și cu venituri cu 9% mai mari decât datele planificate pentru 2017. Profitul brut de 284,3 milioane de lei a înregistrat o creștere de 67% față de cifra prognozată pentru 2017. Veniturile totale la finalul anului au fost de 2.197.043.000 de lei, față de 2.008.500.000 de lei aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli. Și cifra de afaceri a înregistrat o creștere de 15% față de cifrele prognozate, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva încheind anul cu o cifră de afaceri de 1.853.642.000 de lei. Și, atunci, despre ce mai vorbim?

Mai mult, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat în 2017, în cadrul campaniilor de împădurire, peste 33 de milioane de puieți forestieri, regenerând o suprafață totală de 15.451 de hectare păduri de stat, cu peste 8% peste programul anual. În plus, pe lângă regenerările naturale și artificiale, au fost realizate și lucrări de completări în plantații pe 3.079 de hectare, cu o depășire de 490 de hectare față de programul anual.

Cantitatea de lemne de foc destinată populației, deși încă insuficientă, a crescut semnificativ, iar licitațiile privind vânzarea de masă lemnoasă au reprezentat un uriaș succes. Ca și tăierile ilegale de lemn, aflate în continua scădere, din pădurile proprietate publică a statului!

De asemenea, Romsilva a identificat în 2017 și propus pentru a fi incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine 3840,4 hectare de păduri de stat, care se adaugă celor 9.983 de hectare deja înscrise în catalog în cursul anului trecut. Din acestea, 2.996,38 de hectare sunt păduri virgine și 844 de hectare păduri cvasivirgine.

Și asta, în contextul în care Romsilva administrează (doar) 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului, adică aproximativ 47% din întregul fond forestier național. Restul, evident, sunt la privat, unde problemele au fost, și în 2017, pe măsură. De altfel, o simplă lansare de dronă arată diferența uriașă între modul în care sunt administrate pădurile de stat și cele private!

Atacurile/agresiunile la adresa personalului silvic au fost în creștere, profesia de silvicultor fiind , puțini știu, extrem de periculoasă în condițiile în care hoții de lemn sunt deciși să acționeze mai mereu în disprețul legii.

Nu în ultimul rând, în ultimii ani, există un atac sistematic, cu o intensitate crescândă, împotriva Romsilva. Agent Green, în special, și Greenpeace România, au declanșat atacuri/diversiuni/manipulari la adresa Romsilva, cu scopul evident de a pune umărul la decredibilizarea acestei Regii Naționale extrem de stabilă și performantă. Miza este, evident, cea a administratrii parcurilor naționale, iar aceste așa-zise ONG-uri caută soluții și sprijin politic pentru a prelua controlul în aceste zone! Toate încercările Romsilva de a identifica, în interesul pădurilor din România, un numitor comun cu aceste ONG-uri, s-au soldat cu eșecuri consistente, cât timp mizele reale ale acestor ONG-uri, asupra a căror activitate vom reveni, sunt în flagrantă divergență cu scopul declarat și anume de protejare a pădurilor.

Sunt convins că atacurile la adresa Romsilva vor crește în intensitate în perioada următoare, fiind nevoie, din punctul meu de vedere, de o reacție mult mai fermă, inclusiv prin acțiuni în instanță, față de această avalanșă de diversiuni/minciuni sfruntate care au un scop foarte bine gândit!

Sunt convins că Ciprian Pahonțu nu va fi afectat de politizarea acestor companii de stat. Din simplul motiv că un profesionist, care nu a intrat în niciun fel de jocuri politice, trebuie lăsat și pe mai departe să-și facă treaba. Fostul ministru al Apelor și Pădurilor mi-a precizat, de altfel, în numeroase rânduri că este foarte mulțumit de managementul actual al Romsilva, de relația pe care a avut-o cu Pahonțu. Nici ministrul Denes nu are, la început de mandat, un alt punct de vedere față de performanțele Romsilva. Nu este, însă, exclusă plecarea în perioada următoare a secretarului de stat, Istrate Ștetco, decizia menținerii/demiterii acestuia urmând a fi luată cel târziu la jumătatea lunii viitoare de ministrul Denes.

Echipa din jurul lui Pahonțu și mă refer aici la Codruț Ion Bîlea, director al Departamentului Fond Forestier, Liviu Pavel, director al Departamentului Regenerare Dezvoltare, Octavian Anghel, director al Departamentului Comercial și Vasile Rusu, noul director al Direcției Economice, a avut un rol crucial în performanțele obținute de Pahonțu.

O bilă (albă) uriașă o au și directorii Direcțiilor Silvice, ca și cei ai Ocoalelor Silvice din țară. Fără profesionalismul, implicarea și efortul susținut al acestora, Romsilva nu ar fi putut să evolueze, la nivelul profitului, atât de mult în doar cinci ani. Adam Crăciunescu, criticat nemeritat de unii, a pus pilonii profitului, care au fost întăriți, ulterior, de Ciprian Pahonțu.

Și pentru a fi corect, până la capăt, nu pot să nu reamintesc numele câtorva profesioniști din Romsilva, directori de Direcții Silvice, care fac cinste profesiei de silvicultor. Știu că niciunul nu ar vrea să fie menționat, însă, precizez că directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, directorul direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Prahova, Dragoș Ciomag, directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Costel Preda, directorul Direcției Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcției Silvice Bihor, Adrian Jurcău, directorul Direcției Silvice Giurgiu, Mitroi Viorel, iar lista poate continua la nesfârșit, merită respectul multora dintre cei care nu știu cât de mare este provocarea protejării pădurilor României. Și, nu în ultimul rând, cred că fiecare dintre miile de silvicultori merită mulțumiri din partea noastră.

Factorul politic nu are ce căuta la Romsilva. Este păcat să tulburăm apele într-o Regie în care lucrurile chiar merg în direcția dorită de fiecare dintre noi! O Regie Națională condusă profesionist, pe criterii, exclusiv, de performanță, în care miza, singura miză, este administrarea și protejarea pădurilor proprietate publică a statului român!

Iulian Badea

ROMSILVA

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.