Netanyahu, inculpat într-un dosar de corupție

0

După doi ani de anchetă, poliţia israeliană a recomandat marţi inculparea pentru corupţie a premierului Benjamin Netanyahu. Decizia de începere a urmăririi penale îi revine procurorului general.

Ministrul justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat că după părerea ei un prim-ministru nu trebuie să demisioneze chiar dacă este inculpat oficial, scir presa israeliană.

Marţi, poliţia israeliană a recomandat ca Netanyahu să fie pus sub acuzare în două cazuri de corupţie, după cum a informat presa care mai spune că premierul ar putea demisiona.

Premierul israelian este acuzat că ar fi acceptat cadouri de zeci de mii de dolari de la un mogul de la Hollywood, oferind la rândul său tratament preferenţial unei publicaţii în schimbul unei prese favorabile lui. Netanyahu a respins vehement aceste informaţii care au ajuns în spaţiul public şi au alimentat scandalul.

Cazul lui Netanyahu va ajunge la Procurorul General, Avihai Mendelblit, care va revizui materialul înainte de a decide dacă premierul va fi sau nu pus sub acuzare. În tot acest tim, Netanyahu va rămâne în funcţie. El s-ar putea ca, în acest răstimp să aibă parte de presiuni publice pentru a fi forţat să demisioneze.

Având în vedere circumstanţe asemănătoare cu cele de acum zece ani, Netanyahu, care era atunci liderul opoziţiei – i-a cerut premierului de atunic, Ehud Olmert, să demisioneze chiar în timpul investigaţiei, spunându-i că un lider „sufocat de atâtea interogatorii” nu ar putea să mai guverneze ţara aşa cum se cuvine”.

Poliţia a făcut investigaţii în două cazuri de corupţie ce îl priveşte pe premier. În rpimul caz, „File 1000”, Netanyahu ar fi primit peste 100.000 de dolari constând în cadouri scumpe, înclusiv „şampanie de colecţie şi ţigări scumpe”, de la un mogul de la Hollywood, Aron Milchan, de la miliardarul australian James Parker şi de alte persoane bogate din anturajul premierului israelian.

O altă anchetă a vizat convorbirile secrete ale lui Netanyahu cu publicistul cotidianului isralein, Yediot Ahronot, căruia i-a cerut să îl prezinte în materiale de presă pozitive, într-o lumină favorabilă lui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.