La insistențele Mariei Grapini, criza medicamentelor ajunge, din nou, în PE!
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a continuat, recent, demersurile oficiale, în interiorul PE, pe o temă de actualitate, sensibilă îndeosebi pentru țările mici, și-anume criza medicamentelor în statele europene. Umanista a ținut, în permanență, actual acest subiect, prin întrebările sau interpelările adresate Comisiei Europene, prin luările de poziție publice, în favoarea României întotdeauna. În cea mai recentă intervenție, Grapini solicită un răspuns ferm, o atitudine corectă și solidaritate europeană, practic, nu doar teoretic.
“Problema sănătății cetățenilor trebuie să fie preocuparea permanentă atât la nivelul statelor, cât și la nivel european. Criza medicamentelor continuă sa facă victime în multe dintre statele membre. Sănătatea este subsidiaritate dar consider că, dacă suntem o Uniune, trebuie să avem pârghii de intervenție atunci când într-un stat membru există o criză ce nu poate fi rezolvată la nivel național. Solidaritatea trebuie manifestată și în interiorul UE, nu numai față de statele terțe. Cum considerați că poate Comisia să intervină în această criză a medicamentelor ce afectează vieți omenești?”, a scris umanista Comisiei Europene.
CE i-a răspuns Mariei Grapini, precizând că preocupările în acest sens sunt serioase și susținute.
“Comisia sprijină generarea de informații bazate pe dovezi și mecanismele de cooperare menite să faciliteze accesul la medicamente: de exemplu, proiectul EURIPID, acțiunile relevante ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și grupul de experți privind modalitățile eficiente de a investi în domeniul sănătății. În contextul semestrului european, Comisia încurajează statele membre să continue reformele în domeniul sănătății pentru a spori rentabilitatea, pentru a garanta sustenabilitatea bugetară și pentru a furniza acces la servicii de calitate, la prețuri rezonabile”, se arată în răspunsul dat româncei.
Cât despre criza de medicamente, CE își reafirmă colaborarea cu statele membre, cu directorii agențiilor pentru medicamente și cu Agenția Europeană pentru Medicamente, cu scopul de a promova schimbul de bune practici, astfel încât să se asigure o aprovizionare continuă cu medicamente prin aplicarea eficientă a legislației privind produsele farmaceutice.
„Statele membre sunt responsabile și pentru a se asigura că titularii de autorizații de comercializare și distribuitorii angro își îndeplinesc obligații de aprovizionare continuă cu medicamente pentru a acoperi nevoile pacienților. În plus, statele membre pot adopta restricții privind comerțul paralel cu condiția să se asigure conformitatea cu dispozițiile tratatului. Ar trebui remarcat faptul că anumite state membre au luat deja măsuri la nivel național pentru a preveni penuria de medicamente care rezultă din comerțul paralel”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului PPU-sl.
Maria Grapini și-a exprimat, în acest context, speranța ca “Guvernul și noul ministru român sa țină cont de nevoile sistemului de sănătate, pentru a fi de partea cetățenilor, în ceea ce privește drepturile constituționale privind dreptul la sănătate!”.