Divergențe între Merkel și Macron

0

Cancelarul german Angela Merkel s-a distanţat joi de propunerile preşedintelui francez Emmanuel Macron privind reforma sistemului electoral european, cu o zi înainte de un summit informal al UE în cadrul căruia ar urma să fie abordat şi acest subiect, potrivit AFP.

Macron s-a arătat critic faţă de sistemul actual, în vigoare din 2014, introdus la cererea Parlamentului European, care prevede ca partidele paneuropene să se prezinte la alegeri cu capi de listă şi ca cel care ajunge pe primul loc să devină automat viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

Acesta este modul în care Jean-Claude Juncker, cap de listă pentru Partidul Popular European (PPE), a devenit preşedinte al Comisiei în 2014. Înainte de această dată, alegerea preşedintelui executivului european revenea numai şefilor de stat şi de guvern din ţările din UE.

Cancelarul german a semnalat joi că nu vede cum ar putea fi modificat sistemul actual de desemnare. „Familia politică de care aparţin, PPE, a înscris între timp instituţia capilor de listă în statutele sale”, a declarat Merkel în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german).

Macron militează pentru o schimbare prin introducerea la alegerile europene a unor ‘liste transnaţionale’, cu candidaţi din diferite ţări proveniţi din aceeaşi mişcare politică. Chiar dacă el nu a prezentat-o ca atare, această opţiune ar permite acestor liste să numească în fruntea lor candidaţi care nu provin din familii politice stabilite în Parlamentul European şi care ar putea apoi să aspire la a fi numiţi la conducerea Comisiei.

PPE nu este de acord cu o astfel de schimbare: principalul grup politic din Parlamentul European speră, date fiind raporturile de forţă politice actuale, să îşi păstreze leadership-ul în 2019 şi prin urmare aspiră să numească viitorul preşedinte al executivului european.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.