Moțiunea împotriva ministrului Plumb, respinsă

0

Senatul a respins, în şedinţa plenului de marţi, moţiunea simplă „Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE” împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP.

În favoarea moţiunii au votat 40 senatori, 72 s-au pronunţat împotrivă, unul s-a abţinut. Votul a fost secret electronic.

România are la dispoziţie, în perioada 2014-2023, o alocare financiară totală de 42,3 miliarde de euro fonduri europene, iar până în prezent a beneficiat 46,7 miliarde de euro, din care 9,7 miliarde de euro în exerciţiul financiar actual, 2014-2020, a declarat, marţi, în plenul Senatului, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la dezbaterea moţiunii simple „Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE”, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP din Senat.

Ea a precizat că în 2017, când PSD a preluat guvernarea, în afară de sumele de prefinanţare virate de Comisia Europeană, niciun euro nu fusese solicitat la rambursare.

„Afirmaţia din textul moţiunii PMP-PNL privind sumele derizorii sau cea privind neînceperea implementării proiectelor poate s-ar fi potrivit dacă ar fi fost făcută în anul 2016, când sub ochii tuturor s-au derulat sute de zile de discuţii sterile, desene frumoase şi rezultate zero. În ianuarie, 2017, când am preluat guvernarea, în afară de sumele de prefinanţare virate de Comisia Europeană, niciun euro nu fusese solicitat la rambursare. Ar fi trebuit să vă întrebaţi de ce, răspunsul este însă simplu: contractele de finanţare cu beneficiari erau inexistente, implementarea lipsea cu desăvârşire iar sistemul de management şi control nu era acreditat”, a afirmat Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că, în conformitate cu datele furnizate de Comisia Europeană, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de investiţii este de 16%, faţă de media europeană de 18%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.