Maria Grapini, speaker în PE, despre nevoia acută de securitate cibernetică!

0

Reputatul institut I-Com (Institute for Competitiveness) a organizat, miercuri, 11 aprilie, în Parlamentul European, un eveniment-forum, numit Construind o Europă mai sigură. Rețele de date și servicii de tip cloud: direcțiile securității cibernetice în Europa, cu o participare numeroasă și importantă. La discuții au fost invitate nume mari din lumea acestui domeniu vital pentru societatea în care trăim, președintele I-Com, reprezentanți ai organismelor internaționale cu acțiune în telecomunicații, date și securitate cibernetică, europarlamentari, delegați ai Comisiei Europene, pe domeniile date. Forumul din PE vine într-un moment în care rețeaua Facebook a produs cel mai mare scandal mondial, de la înființare, fondatorul său recunoscând zilele acestea că datele personale ale unui număr imens de utilizatori au fost…și sunt încă nesecurizate, ajungând pe mâna diverselor companii, în scopuri neclar definite.

România a fost reprezentată, ieri, la acest forum important de către europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, speaker în cadrul secțiunii legate de strategia revizuită a Uniunii Europene, în contextul implementării Directivei de la Niș, document ce stabilește regulile navigării într-un spațiu virtual sigur și ermetic.

Umanista a insistat pe ideea securizării spațiului virtual, pe protecția fără breșe a datelor utilizatorilor din Europa și nu numai, pe necesitatea unor rigori respectiv sancțiuni clare, transparente, dure. În opinia Mariei Grapini, datele noastre, ale companiilor, ale statelor până la urmă sunt neprețuite și inviolabile.

Europarlamentarul  român a subliniat nevoia de implementare a Directivei 2016/1148 din 6 iulie 2016, care prevede schimbul de informații între statele membre, dar și rolul Europol si ENISA, organisme fanion de luptă împotriva criminalității, inclusiv cibernetice.

“Însă, pentru funcționarea optimă a agențiilor europene de securitate este nevoie de o resursă umană bine pregătită profesional și de bugete adecvate! Securitatea în UE este foarte importantă, concomitent cu digitalizarea economică, atât de necesară în creșterea competitivității. Evident, buna comunicare între state ajută la creșterea securității și la prevenirea atacurilor cibernetice. În concluzie, ca membră a PE, insist pentru regulamente precise și o implementare corectă, deoarece lipsa securității afectează viața companiilor, dar și viața cetățenilor!”, a declarat Maria Grapini, în cadrul forumului european de la Bruxelles.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.