Macron, discurs incendiar în Congresul SUA

0

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, într-un discurs rostit în Congresul SUA, că Iranul nu trebuie să deţină ‘niciodată’ arma nucleară şi a propus un acord mai ambiţios faţă de acordul nuclear deja încheiat între Teheran şi marile puteri.

‘În ceea ce priveşte Iranul, obiectivul nostru este clar. Iranul nu trebuie să deţină niciodată arma nucleară. Nu acum. Nici peste cinci ani. Nici peste zece ani. Niciodată’, a afirmat preşedintele francez, după ce a anunţat cu o zi înainte că doreşte să ‘lucreze’ cu Donald Trump la un nou acord privind programul nuclear iranian.
‘Faptul că ne opunem ambiţiilor nucleare iraniene nu ar trebui să ne conducă vreodată la un război în Orientul Mijlociu…Pe de o parte, să nu fim naivi. De cealaltă parte, să nu creăm noi războaie’, a insistat preşedintele francez.

Franţa îşi va mări participarea la coaliţia antijihadistă împotriva Statului Islamic în Siria, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron în a doua zi a vizitei sale de stat în SUA, dar fără să ofere precizări în acest sens, informează joi publicaţia Le Figaro.

”Suntem pe deplin angajaţi, ne continuăm efortul şi ne vom mări angajamentul în cadrul coaliţiei internaţionale”, a subliniat şeful statului francez într-o conferinţă de presă.

”Voinţa noastră în aceste ultime luni de acţiune împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) este de a putea oferi toate mijloacele pentru finalizarea operaţiunilor noastre”, a adăugat el. ”În funcţie de necesităţile ce vor fi menţionate de comandament, noi vom contribui cu puţin mai multe mijloace franceze în cadrul coaliţiei internaţionale” în Siria, a mai spus Emmanuel Macron.

Franţa a participat alături de SUA şi Marea Britanie la raidul aerian împotriva unor facilităţi siriene asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului de la Damasc în data de 14 aprilie, ca represalii la un presupus atac cu arme chimice al forţelor guvernamentale siriene la 7 aprilie în fieful rebel Douma, provincia Ghouta orientală.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.