Ziua Silvicultorului, marcată, la Călimănești, de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Cea de-a 28-a ediție a Zilei Silvicultorului a fost marcată joi, 7 iunie, printr-un eveniment organizat, în comun, de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri.

La evenimentul organizat la Călimănești, în județul Vâlcea, au participat Ioan Deneș, ministru al Apelor și Pădurilor, Ilie Covrig, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Romsilva, Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri din România, reprezentanți ai Agenției ”Moldsilva” din Republica Moldova, ai sindicatelor din silvicultură, ai Gărzii Forestiere, parlamentari, reprezentanți ai mediului academic, parteneri din sectorul forestier și reprezentanți ai autorităților locale.

Acesta este al treilea an consecutiv când Ziua Silvicultorului este marcată împreună de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri din România, pentru a sublinia unitatea Corpului Silvic, indiferent de mediul în care activează, public sau privat.

”Ziua Silvicultorului a fost instituită de societate în semn de recunoaștere pentru importanța acestei profesii și pentru a evidenția prestigiul de care se bucură cei care s-au dedicat acestui domeniu. Silvicultorii au un rol foarte important și în ceea ce privește exploatarea pădurii ca resursă esențială în dezvoltarea României. Recoltarea și îngrijirea copacilor, igienizarea pădurii și replantarea suprafețelor exploatate sunt activități de mare importanță pe care dumneavoastră le aveți permanent în vedere. Modul în care aceste operațiuni sunt executate, agregarea lor conform prevederilor legale, dar și științifice, constituie garanția succesului în domeniul silvic. Din nefericire, unii cetățeni și activiști de mediu au o imagine deformată asupra activității dumneavoastră. Ei nu pricep sau poate nu vor să priceapă că pădurea este una din resursele importante ale țării și ea trebuie exploatată, atât în folosul proprietarului de drept, cât și în interesul societății. Cei care critică acest aspect nu vor să vadă că primăvara și toamna se fac plantări pe suprafețe vaste”, a declarat, în discursul său, Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, subliniind importanța acestei sărbători.

Directorul General al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, a subliniat importața unității corpului silvic și a meseriei de silvicultor. ”Silvicultura nu este o meserie ușoară și nici ferită de pericole. Din contră, silvicultorii își desfășoară activitatea în condiții de multe ori dificile, iar rezultatele muncii noastre se văd, de cele mai mule ori, în timp. O știm cu toții și mă folosesc de acest prilej pentru a le mulțumi tuturor colegilor silvicultori din țară pentru eforturile depuse” a declarat, în discursul său, directorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, de întregul Corp Silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.

În continuarea acestei sărbători, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva organizează vineri, 8 iunie, la sediile celor 41 de Direcții Silvice și a ocoalelor silvice din subordine ”Ziua Porților Deschise”, un eveniment prin care toți cei interesați de silvicultură pot afla ce presupune meseria de silvicultor, complexitatea activităților derulate de colegii noștri, precum și modul în care se gestionează durabil pădurea.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului și asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în proprietatea unităților administrative sau în cea privată. Asociația Administratorilor de Păduri din România este o organizație profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice a pădurilor private.

Atacata pe nedrept de tot felul de impostori, grupati in asa-zise ONG-uri de mediu, care urmaresc sistematic decredibilizarea imaginii sale, RNP-Romsilva ramane o regie de elita a statului roman, locul unde profesionalismul si dragostea fata de padure, fac de multi ani casa buna.

La multi ani, miilor de silvicultori care fac cinste acestei profesii nobile! Si nu pot sa nu-i reamintesc aici pe directorul general, Ciprian Dragos Pahontu (cel care in doar doi ani de zile si-a pus amprenta asupra Regiei printr-un management profesionist si transparent), pe directorul Departament Fond Forestier, Codrut Ion Bilea, pe directorul Departamentului Regenerare-Dezvoltare, Liviu Pavel, pe directorul Departamentul Comercial, Octavian Anghel, pe directorul Directiei Economice, Gabriel Rusu. Aceste rezultate de exceptie nu ar fi fost posibile fara managementul excelent realizat marea majoritate a directorilor de Directii Silvice si ma refer aici, printre multi altii, la directorul Directiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, la directorul Directiei Silvice Arges, Armand Chiriloiu, la directorul Directiei Silvice Prahova, Dragos Gabriel Ciomag, la Directorul Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda, la directorul Directiei Silvice Valcea, George Mihailescu (gazda acestei reuniuni). De asemenea, in spatele acestor performante de exceptie se numara sutele de sefi de ocoale si zecile de mii de silvicultori din toata tara.

Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.