Comisia Europeană avertizează România în privința modificărilor la Codul Penal

0

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificările aduse Codului Penal respectă legile Uniunii Europene (UE) în domeniul justiţiei.

Proiectul de modificare a Codului Penal, care include mai multe măsuri controversate, a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

CE a anunţat că urmăreşte cu o îngrijorare tot mai mare adoptarea acestor măsuri. ”Vom examina textele legislative finale din punct de vedere al compatibilităţii cu legile UE din domeniul justiţiei, al cooperării cu poliţia şi al standardelor internaţionale. În calitate de gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru a asigura acestă compatibilitate”, a anunţat CE, potrivit news.ro

CE a subliniat importanţa pe care o are lupta împotriva corupţiei şi menţinerea unei justiţii independente, aceste tematici fiind la baza raportului MCV.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltător” şi a anunţat că va contesta la CCR Codul penal şi Codul de procedură penală. Preşedintele a mai spus că ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorităţii şi e profund dăunătoare democraţiei.

De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că nu este surprins dacă preşedintele Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituţională modificarea Codurilor penale, dat fiind că a folosit “în mod abuziv” toate instrumentale şi atribuţiile pe care le are în Constituţie pentru a bloca şi alte legi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.