Maria Grapini, speaker în PE, la o conferință pe tema turismului european!
Marți, 10 iulie, în Parlamentul European, la Bruxelles, a avut loc un eveniment-conferință, pe tema turismului european, în contextul platformelor on-line și a oportunităților care decurg din utilizarea lor, la nivel european.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a fost invitat și speaker pe tema “Reglementarea Platforms-to-business: platformele și adevărul despre lanțul de valori privind cazarea”. Experiența umanistei în domeniu este recunoscută. Maria Grapini este membru al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, al Comisiei pentru Transport și Turism, vicepreședinte al Intergrupului pentru IMM-uri și fost ministru pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism. Tema conferinței din 10 iulie este una extrem de importantă pentru Maria Grapini pentru că, așa cum declară, “platformele online stimulează inovarea, creativitatea, comerțul electronic și creșterea economică în economia digitală. Acestea deschid noi oportunități de piață, în special pentru IMM-uri și facilitează procesul de vânzare, dar și de promovare a produselor și serviciilor”.
Mai mult, europarlamentarul PPU-sl le-a vorbit, marți, celor prezenți la conferința din PE despre convingerea proprie că platformele online reprezintă una dintre cele mai bune căi de acces la piețe pentru întreprinderile mici din economia digitală – fie că este vorba de piețe online pentru vânzători mici sau de platforme online pentru agențiile de turism.
Grapini a amintit și rezultatele preliminare ale cercetării Comisiei, care indică faptul că unele platforme online se angajează în practici comerciale dăunătoare, în dezavantajul utilizatorilor lor. Principalele aspecte identificate în acest sens constă în faptul că întreprinderile nu pot negocia termenii și condițiile care fac obiectul unor schimbări unilaterale și adesea neprevăzute, eliminarea produselor sau serviciilor și în unele cazuri suspendări unilaterale ale contului fără notificare prealabilă și fără posibilitatea efectivă de contestare a deciziei platformei respective lipsa generală de transparență a practicilor platformelor.
“Întrucât, foarte multe dintre rezervările hoteliere sunt făcute online, echitatea este foarte importantă și trebuie să existe termeni și condiții rezonabile. Parametri folosiți de platforme trebuie să fie transparenți. Cred că operatorii hotelieri au posibilitatea să influențeze platformele online de intermediere între întreprinderi, astfel încât să aducă un plus de valoare în domeniul hotelier și de cazare. Noi, cu toții, suntem actori pe această piață și putem să influențăm piața și platformele. Hotelierii trebuie să gestioneze datele persoanelor, însă în același timp trebuie să ofere securitate și protecția acestora, trebuie să existe o abordare echilibrată și unitară. Transparența are un rol esențial în acest domeniu. Eu vin din România și știu că turismul este foarte important pentru dezvoltarea economiei. De asemenea, este necesar să avem competitivitate pentru ca turismul să se dezvolte”, a declarat Maria Grapini.
Umanista a mai spus, în finalul discursului, că este nevoie de o coordonare unitară a unor aspecte cheie din acest domeniu, la nivelul statelor membre și că speră într-o concurență loială în ceea ce privește relațiile dintre platformele online și comercianți.
“Avem nevoie de cooperare mai bună între vânzător și client, atât în mediul online cât și offline. După părerea mea, măsurile întreprinse trebuie să fie proporționale și echilibrate, pentru a nu dezavantaja niciuna dintre părțile implicate în relațiile comerciale”, a conchis europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.