Juncker și Timmermans o avertizează pe Dăncilă, la Bruxelles
Comisia Europeană continuă să monitorizeze evoluţiile din România cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi insistă că este esenţial să nu se facă paşi înapoi faţă de progresele deja realizate, i-a transmis marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierului român Viorica Dăncilă, aflat într-o vizită la Bruxelles.
Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru Agerpres că preşedintele executivului comunitar a încurajat-o pe şefa guvernului român să acţioneze în favoarea revenirii la un discurs politic normal în România, în special în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră, la începutul anului viitor.
Discuţia dintre Jean-Claude Juncker şi Viorica Dăncilă s-a concentrat pe pregătirile pentru preşedinţia română a Consiliului UE, din prima jumătate a anului 2019, care va surveni într-un moment important pentru Uniunea Europeană. De asemenea, au mai fost abordate propunerea Comisiei Europene privind bugetul multianual al UE, îmbunătăţirile în sprijinul fondurilor structurale şi politica economică.
La întâlnire au mai fost prezenţi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Totodată, premierul a reasigurat, cu această ocazie, Comisia Europeană de angajamentul Guvernului pentru creşterea nivelului de atragere a fondurilor europene alocate în exerciţiul financiar 2014 – 2020, transmite Guvernul printr-un comunicat de presă.
Dăncilă a subliniat că Executivul va menţine şi în acest an ritmul accelerat de evaluare şi contractare a proiectelor, astfel încât România să atingă ţinta propusă de absorbţie de 100% la sfârşitul perioadei de programare.
În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat şi despre stadiul lucrărilor la linia de metrou M6 şi despre cele trei spitale regionale şi s-a convenit transmiterea de proeiecte suplimentare în domeniul infrastructurii de transport şi rutiere.
De asemenea, tot marţi, Viorica Dăncilă a discutat şi cu comisarul european pentru Buget şi Resurse Umane, Günther Oettinger, în cadrul întâlnirii reafirmând interesul şi angajamentul României de a contribui activ pe durata mandatului la Consiliul UE în luarea unor decizii importante cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii, care să permită o implementare eficientă şi în timp util a proiectelor de investiţii la nivelul Uniunii, mai transmite Guvernul.
Dăncilă a subliniat că România poate contribui la facilitarea obţinerii unui acord politic asupra Cadrului Financiar Multianual post-2020 prin organizarea, la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie, a unei conferinţe internaţionale privind viitorul politicii de coeziune.
Prim-ministrul a punctat, de asemenea, principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanţa menţinerii unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, a promovării de soluţii care să contribuie la simplificarea şi flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre şi beneficiarilor, a programelor şi instrumentelor financiare europene.
Cei doi oficiali au fost de acord cu începerea unui dialog la nivel de experţi în buget şi resurse umane, în toamna acestui an, mai transmite Guvernul.