Dăncilă contraatacă după întâlnirea ratată cu Juncker
În urma informațiilor apărute în spațiul public în legătură cu organizarea întâlnirii programate pentru luni între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, Biroul de presă al Guvernului face noi precizări.
Premierul Viorica Dăncilă a cerut Secretariatului General al Guvernului un raport cu privire la modul în care Protocolul Guvernului a organizat întrevederea pe care ar fi trebuit să o aibă luni cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, dar pe care a ratat-o, aşa cum a transmis ulterior Executivul, din cauză că aeronava oficialilor europeni a ajuns în ţară mai devreme. Dăncilă a cerut şi Ministerului Transporturilor un raport cu privire la informaţiile pe care Aeroportul Băneasa le avea în legătură cu programul de zbor al aeronavei delegaţiei europene şi vrea inclusiv o analiză riguroasă asupra modului în care a acţionat Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) la acest eveniment. Executivul arată că instituţiile statului au obligaţia şi responsabilitatea să se coordoneze în organizarea întâlnirilor la nivel înalt, iar astfel de incidente sunt nepermise şi sunt de natură să afecteze imaginea României.
„Premierul Viorica Dăncilă a solicitat Secretariatului General al Guvernului un raport amănunțit cu privire la modul în care Protocolul Guvernului a pregătit și organizat întrevederea stabilită pentru luni, 17 septembrie 2018, între președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-ministrul României, Viorica Dăncilă.
Totodată, șeful Executivului a solicitat ministrului Transporturilor, Lucian Șova, un raport cu privire la informațiile pe care conducerea Aeroportului Băneasa le-a avut la dispoziție și le-a transmis Guvernului, în legătură cu programul de zbor al aeronavei care a adus la București delegația oficială condusă de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
De asemenea, având în vedere atribuțiile și obligațiile Serviciului de Protecție și Pază în ceea ce privește coordonarea cu celelalte instituții asupra programului oficial al celor doi demnitari, se impune o analiză riguroasă și asupra modului în care a acționat această instituție în pregătirea și desfășurarea întrevederii stabilite pentru luni între cei doi oficiali.
Instituțiile statului au obligația și responsabilitatea să se coordoneze în organizarea întâlnirilor la nivel înalt, iar astfel de incidente sunt nepermise și sunt de natură să afecteze imaginea României”, se arată într-un comunicat al Guvernului.