Pentru că și persoanele cu dizabilități au abilități, Cafeneaua literară umanistă a Mariei Grapini a fost…emoție!
De câțiva ani, la o idee născută ad-hoc, în urma discuțiilor despre responsabilitate și implicare socială, umanista Maria Grapini și echipa sa din Timișoara au decis să organizeze periodic un eveniment sensibil, numit Cafeneaua literară.
Europarlamentarul n-a renunțat vreodată la convingerea că „prin cultură, devenim mai buni”, iar evenimentele desfășurate sub acest motto au demonstrat că realitatea o confirmă pe inițiatoare. Toate edițiile Cafenelei culturale au umplut săli și au sensibilizat un public avid de frumos.
Vineri, 28 septembrie, Cafeneaua umanistă și-a redeschis poarta, la Timișoara, spre poezie, creație și valoare, reunind oameni din diverse asociații, tineri, seniori, artiști, ziariști, istorici, profesori și chiar un preot, „pentru un timp ales și valoros„, după cum l-a definit unul dintre participanți.
Alături de Maria Grapini s-au aflat membrii Asociațiilor: Seniorilor, Constantin Brâncuși, Ceva de Spus, jurnalista și scriitoarea Veronica Balaj, profesorul universitar Viorica Bălteanu, preotul Nicolae Zaharia, tineretul umanist, seniorii, dar și mulți alții.
Surpriza umanistei pentru oaspeții săi a fost invitarea membrilor Asociației Ceva de Spus, asociație pentru persoanele cu dizabilități, care are în componență femei extraordinare, talentate la scris și vorbit, dornice să participe la o viață socială normală.
Una dintre ele, Daniela Maier, autoare de poezii sensibile, a avut parte și de o lansare a cărții proprii, de aplauze la scenă deschisă și de multă emoție din partea privitorilor.
Emoție a fost și în momentul în care preotul Nicolae Zaharia de la Buziaș a venit în Cafeneaua culturală umanistă și a rostit “Tatăl Nostru”, pentru a-i binecuvânta pe toți, pentru a o felicita pe Maria Grapini pentru inițiativă, pentru a citi poezii din cartea Danielei și pentru a cânta romanțe vechi românești, în An Centenar.
Maria Grapini a împărțit insigna, realizată din dorință proprie, celor sosiți să aplaude România, să-i cinstească pe români, să-i amintească pe cei care au făcut o țară mare și frumoasă, într-o mare întindere europeană.
„Haideți să facem România frumoasă, la cei 100 de ani pe care îi marcăm în scurtă vreme! Pentru asta, trebuie să ne implicăm! Mi se pare nedelicat să vrei o lume mai bună, fără să faci nimic, fără să te străduiești să schimbi ceva. Noi, umaniștii, facem punți, punem generațiile față în față, învățăm unii de la alții, ne corectăm și completăm. Cafeneaua noastră culturală asta își propune și văd că și reușește. Cultura, limba, istoria, tradițiile, valorile, ne fac să fim o patrie! Eu sunt o patrioată și sunt mândră de asta!””, a declarat, la Timișoara, Maria Grapini.
Umaniștii Mariei Grapini promit o nouă ediție a Cafenelei culturale, în 2019, cu noi surprize emoționante și invitați pe măsură.