Tel Drum primește o grea lovitură. Insula Belina și Brațul Pavel revin la Apele Române!

Insula Belina şi Braţul Pavel au revenit, luni, în administrarea Apelor Române, după ce Consiliul Judeţean Teleorman a decis să redea cele două obiective statului român, informează Mediafax.

Consiliul Judeţean Teleorman a adoptat, luni, un proiect de hotărâre prin care Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut din nou în administrarea statului, după cinci ani în care s-au aflat în închirierea Teldrum.

Returnarea se face în baza aceleiaşi HG din 17 decembrie 2013, semnată de Victor Ponta, premier la acea vreme, şi asumată de vicepremierul Liviu Dragnea, în prezent preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Cele două obiective au fost trecute în domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman „în vederea reabilitării şi valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina-Braţul Pavel”.

Potrivit articolului 3 al actului normativ, în cazul nefinalizării investiţiei în termen de 5 ani de la transmiterea părţilor de imobile, acestea revin în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române.

În câteva săptămâni, această perioadă se încheie, iar în zona respectivă nu s-a realizat nimic în interes public, astfel că decizia a fost ca cele două obiective să revină, în mod firect, la Apele Române.

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În iunie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților din dosarul Belina. Este vorba despre:

SHHAIDEH SEVIL, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave

STOIAN IONELA (fostă VASILE), la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave

GÂDEA ADRIAN IONUȚ, la data faptei președinte al C.J. Teleorman, sub aspectul săvârșirii, în forma complicității, a infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și participației improprii la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave

GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual

GUȘĂ RODICA, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale”.

Față de numita Plumb Rovana, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, procurorii au solicitat încuviințare pentru începerea urmăririi penale sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Prin hotărâre adoptată în plen, Camera Deputaților a hotărât să nu ceară urmărirea penală a deputatei, prin urmare, față de aceasta s-a dispus clasare.

Față de faptele reținute inițial în sarcina suspecților Iordan Nela Dorica și Dumitrescu Mircea (așa cum au fost descrise în comunicatul nr. 716/VIII/3 din 13 iulie 2017), respectiv a suspectei Diaconu Alexandrina Anduța (așa cum au fost descrise în comunicatul 906/VIII/3 din 22 septembrie 2017), s-a dispus clasare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.