Amenințări: Rusia va dezvolta noi rachete balistice!

0

Vladimir Putin a avertizat miercuri împotriva unei noi curse a înarmării şi a ameninţat că Rusia va dezvolta noi rachete balistice cu rază intermediară de acţiune dacă Statele Unite ies, aşa cum au anunţat că vor să facă, dintr-un tratat nuclear din 1987 (INF) care le reglementează utilizarea, relatează AFP.

Vladimir Putin ameninţă cu dezvoltarea unor noi rachete cu rază intermediară de acţiune, dacă SUA ies din Tratatul nuclear INF. Această reacţie iritată a preşedintelui rus are loc la o zi după ce secretarul de Stat american Mike Pompeo, care dă asigurări că Rusia încalcă Tratatul INF, a dat Moscovei un ultimatul de 60 de zile să se conformeze, ameninţând că altfel Statele Unite se vor retrage din acord.

”Astăzi, în mod vizibil, partenerii noştri americani cred că situaţia s-a schimbat în aşa măsură încât trebuie să deţină asemenea arme”, a avertizat preşedintele rus, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

”Care ar trebui să fie răspunsul nostru? Un răspuns simplu: vom face acelaşi lucru”, a adăugat el, repetând că Rusia ”este împotriva distrugerii acestui tratat”.

Semnat în urmă cu peste 30 de ani, Tratatul INF a fost împins în faţa scenei în octombrie, când preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să ”pună capăt acordului” şi să dezvolte din nou armament nuclear.

Ameninţările americane nu l-au împiedicat pe şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, să dea asigurări că Moscova îşi va creşte arsenalul nuclear.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune a fost semnat în 1987 de către liderii american şi sovietic de la acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

Acest tratat – care aboleşte o întreagă clasă de rachete cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri – a pus capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice de tip SS-20 – cu focoase nucleare – îndreptate împotriva capitalelor occidentale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.