Credibilitatea lui Macron în fața partenerilor europeni, pe tobogan!

Share:

Preşedintele francez Emmanuel Macron este perceput adesea de partenerii săi europeni drept ‘un bastion împotriva populismului’, iar dificultatea sa pentru a face faţă revoltelor ‘vestelor galbene’ provoacă îngrijorarea vecinilor Franţei, estimează observatori internaţionali, relatează AFP.

‘În 2017, alegerea sa a fost văzută ca o speranţă pentru vecinii săi europeni, după un an 2016 marcat de referendumul privind Brexit-ul şi alegerea lui Donald Trump’ la Casa Albă, a declarat Nicolas Baygert, profesor de comunicare politică la Universitatea Liberă din Bruxelles.

În viziunea Berlinului şi a Bruxellesului, Macron întruchipează ‘un bastion împotriva populismului’, dar şi ‘un lider voluntar în problemele europene’, estimează politologul belgian. Sprijinul ‘foarte important’ adus de Emmanuel Macron cauzei europene ‘pare astăzi extrem de slăbit’, a mai spus el.

Imaginile cu scenele de violenţă din Paris şi primul pas înapoi făcut marţi de preşedinte după suspendarea taxei pe carburanţi, aflată la originea protestelor, au afectat foarte mult credibilitatea sa în Franţa şi în Europa.

‘Macron este apreciat de vecinii europeni pentru fermitatea sa, în timp ce ţara sa este considerată incapabilă să se reformeze de ani de zile’, subliniază Vincent Laborderie, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia.

Agravarea situaţiei miercuri, în pofida anunţurilor guvernamentale, reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru progresiştii din Europa care se pregătesc pentru alegerile europene din luna mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.