Primul concurs național Edu Minecraft și-a desemnat câștigătorii
Prima ediție a Concursului Național Minecraft pentru Educație (Edu Minecraft) a provocat 89 de echipe de elevi de gimnaziu și liceu din toată țara să conceapă structura exterioară și interioară a cetății Alba Carolina, din Alba Iulia. Concurenții au pus în joc, la propriu competențele Minecraft, folosind Microsoft MakeCode și algoritmi de construcție repetitivă pentru a reconstitui virtual cetatea. Aceasta are de acum o viziune proaspătă pentru viitorul centenar: galerii subterane cu podele personalizate, unele transparente, care pun în valoare situl arheologic, centre ale copiilor talentați, machete futuriste ale unor clădiri pentru anul 2118, inclusiv un zgârie nori de pe acoperișul căruia care poate fi admirată structura stelară a cetății. Echipele câștigătoare, pe categorii, sunt:
★ clasele a V-a și a VI-a – echipa Liceului Teoretic Nicolae Titulescu, Olt, formată din Roberto Cristian Dumitrescu și Alexandru Marian Călin, profesor coordonator Elena Vlădescu
★ clasele a VII-a și a VIII-a – echipa Școlii Generale Brâncuși, Cluj, formată din Cătălin Lazăr și Radu Morar, profesor coordonator Mariana Camelia Tantau
★ clasele a IX-a și a X-a – echipa CN Mihai Eminescu, Petroșani, Hunedoara, formată din Florin Rades și Bogdan Ichim, profesor coordonator Rolland Szedlacsek
★ clasele a XI-a și a XII-a – echipa CN Mircea cel Bătrân, Rm. Vâlcea, formată din Toma Nathaniel Drăgușin și Radu Calomfirescu, profesori coordonatori Antonia Haller și Ovidiu Dumitrescu
”Ca profesor al materiilor ”Fizică” și ” Informatică și TIC” la gimnaziu, am văzut oportunitatea de a preda interdisciplinar. Noțiunile despre arii și volume sunt uneori dificil de înțeles la clasa a VI-a. Folosesc Minecraft pentru Educație ca să predau, iar copiii sunt încântați de această metodă. Încerc să găsesc modalități cât mai inovative de predare, să ies din rutină și să fac lucruri atractive la clasă, iar sărbătoarea Marii Uniri mi s-a părut o provocare frumoasă. Jocul îi atrage pe copii și în afara orelor de curs, iar mie îmi place să lucrez cu ei în acest fel.”, susține Elena Vlădescu, profesoară de fizică, TIC și Informatică, la Liceul Teoretic Nicolae Titulescu, Slatina, Olt .
Concursul a fost organizat de Fundația EOS, implementatorul proiectului Informatica365. Proiectul este amplu. În 2018 și-a asumat formarea unui număr de aproximativ 3.000 de profesori de informatică, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin Casele Corpului Didactic. Instruirea s-a adresat cu precădere profesorilor care au început să predea noua materie Informatică și TIC la gimnaziu și este derulat cu sprijinul financiar al programului filantropic Microsoft YouthSpark..
“Am fost plăcut surprinși să vedem că această primă ediție a concursului național Minecraft pentru Educație, pe care noi am botezat-o cu numele de cod ”Edu Minecraft”, a geneat atât de mult entuziasm. Elevii au fost încurajați din toate părțile să participe, în special de profesorii instruiți în cadrul programului Informatica365, care au îndemnat elevii să se înscrie, în echipe, în număr cât mai mare. Pasiunea pentru informatică ne-a unit, iar noi ne bucurăm de acest sprijin și le mulțumim tuturor celor care s-au alăturat efortului nostru.”, declară Gabriela Barna, directorul Fundației EOS.
Prima ediție a Concursului Național Minecraft pentru Educație (Edu Minecraft) a fost dedicată comemorării Centenarului României și s-a derulat sub egida Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, care a salutat inițiativa propusă de Fundația EOS.
Despre Fundația EOS România
Fundația EOS România a fost înființată în 1999, având experiență în introducerea și dezvoltarea utilizării noilor tehnologii atât în sistemul de educație formală cât și la nivelul comunităților mai largi. Misiunea EOS se focalizează pe atenuarea diviziunii digitale prin crearea si oferirea de oportunități tuturor membrilor comunității de a acumula deprinderi si abilități necesare mânuirii informațiilor si creării de cunoștințe noi, elemente esențiale pentru participarea la dezvoltarea unei societăți deschise bazate pe cunoaștere.