Theresa May, demisă printr-o moțiune de cenzură? Cine i-ar putea lua locul?

0

Premierul britanic conservator Theresa May poate fi îndepărtată din funcţie de propriul partid, printr-o moţiune de cenzură, miercuri seara, din cauza unor nemulţumiri faţă de acordul Brexitului, relatează AFP, care prezintă evetuali succesori ai acesteia.

Theresa May ar putea fi destituită din funcţie de către propriul său partid, prin moţiune de cenzură. Deja, în politica din regat au început să se arate potenţialii înlocuitori.

Boris Johnson

Fostul primar al Londrei a fost unul dintre marii artizani ai victoriei Brexitului în referendumul din iunie 2016, căruia îi datorează mare parte din legitimitatea sa actuală.

Numit ministru de Externe de Theresa May, el nu a încetat să-i pună piedici, criticând-i strategia în negocierile cu Bruxellesul, după care şi-a dat demisia din Executiv şi a devenit unul dintre opozanţii săi cei mai aprigi în tabăra conservatoare, potrivit news.ro.

Charismatic, popular şi un politician abil, „Bojo”, în vârstă de 54 de ani, are o personalitate clivată, ceea ce-i aduce numeroase inamiciţii, iar bilanţul său în calitate de şef al diplomaţiei, criticat, nu pledează deloc în favoarea sa.

Intervievat recent la BBC cu privire la ambiţiile sale, acest susţinător al unui dovorţ fără compromis s-a eschivat.

Sajid Javid

Un fost bancher de afaceri şi fiul unui şofer de autobuz pakistanez, Sajid Javid, în vârstă de 49 de ani, faţa unui Regat Unit modern şi multicultural, este un cadru influent în Partidul Conservator.

În cele doar câteva luni de când se află la Ministerul de Interne, el a reuşit să-şi impună stilul şi să câştige respectul parlamentarilor conservatori, care-i sunt recunoscători pentru felul în care a gestionat scandalul „Windrush” – tratamentul aplicat unor imigranţi originari din Caraibi ce au venit în Marea Britanie după al Doilea Război Mondial, potrivit news.ro.

Un adept al thatcerismului şi pieţei libere, acest fost eurosceptic s-a pronunţat însă împotriva Brexitului în referendum.

Amber Rudd

Aleasă deputată în 2010 după o carieră în finanţe şi jurnalism economic, ea a însoţit-o pe Theresa May în accesul acesteia la putere, o susţinere ale cărei roade le-a cules primind portofoliile Internelor şi Muncii.

Reputată drept o muncitoare şi eficientă, Amber Rudd, în vârstă de 55 de ani, a fost desemnată ”ministrul anului 2015” de către revista conservatoare The Spectator, pentru acţiunea sa la conducerea Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.

Un punct slab poate fi reputaţia sa de eurofilă, care ar putea să-i joace feste într-o campanie în vederea ocupării postului de premier.

Michael Gove

O candidatură la postul de premier nu ar fi o premieră în cazul lui Michael Gove, în vârstă de 51 de ani, care şi-a încercat deja norocul în urma referendumului din 2016.

Ministru al Mediului şi un opozant al materialelor plastice, acest eurosceptic, un locotenet al lui Boris Johnson în timpul campaniei în vederea referendumului, este una dintre principalele cauţiuni pro-Brexit ale Guvernului May.

Însă, la intrarea în cursă, ar putea fi prins din urmă de reputaţia puţin măgulitoare de trădător al amicilor săi politici, informează news.ro.

David Davis

David Davis, în vârstă de 69 de ani, a fost primul ministru al Brexitului, un portofoliu înfiinţat în 2015 cu scopul de a pune în aplicare ieşirea din UE şi de a negocia cu Bruxellesul.

Acest eurosceptic convins, care are reputaţia unui leneş, a demisionat cu zgomot, în iulie, odată cu Boris Johnson, catalogând, şi el, drept prea blând Brexitul propus de May.

Dominic Raab

”Am spus mereu că nu exclud”, răspunde deputatul ultraliberal, în vârstă de 44 de ani, când este întrebat dacă aspiră să ia conducerea Executivului.

Un susţinător înflăcărat al ieşirii din UE, acest deţinător de tre dani la karate, un fost avocat specializat în drept internaţional, a fost o scurtă perioadă de timp ministru al Brexitului, din iulie în noiembrie, când a demisionat în dezacord cu tratatul negociat cu UE, pe care-l consideră ”rău pentru economia noastră şi democraţia noastră”, informează news.ro.

Jeremy Hunt

Ministrul de Externe, în vârstă de 52 de ani, a susţinut rămânerea în UE în 2016, după care şi-a schimbat părerea, dezamăgit de abordarea ”arogantă” a Bruxellesului în negocieri.

Un fost om de afaceri care vorbeşte fluent japoneza, el şi-a făcut reputaţia unui om care nu se teme de provocări, după ce a prezidat timp de şase ani destinele serviciului public de sănătate NHS, care se confruntă cu o criză profundă, informează news.ro.

Outsideri

Penny Mordaunt, o figură conservatoare în ascensiune, ministrul Dezvoltării Internaţionale, în vârstă de 45 de ani, a criticat recent pe Internet lipsa de leadership la conducerea ţării.

Esther McVey, un fost ministru al Muncii, în vârstă de 51 de ani, a părăsit Guvernul în noiembrie, dezamăgită de acordul negociat cu UE. ”Dacă oamenii mi-o cer, atunci, bineînţeles, vor reflecta serios la acest lucru”, a declarat ea despre postul de premier.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.