Ministrul Toader vede amnistia și grațierea „ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri”
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni că amnistia şi graţierea ar putea fi ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri. El a precizat însă că, dacă vor exista alte opţiuni, vor fi aplicate acelea.
Tudorel Toader a explicat că la Consiliul Naţional al PSD de duminică „nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii”.
Conform lui Toader, în Consiliu s-a spus că, dacă există alte soluţii legislative de îndreptare a abuzuruilor comise şi evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii.
„După cele discutate acolo în şedinţă, de fapt aţi văzut că nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii. Şi o nuanţă pe care, sigur, dumneavoastră aţi reţinut-o: chiar acolo, în Consiliul acela, s-a spus că, dacă există alte soluţii, legislative evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident şi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluţii. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia şi graţierea să fie ultima soluţie de îndreptare a respectivelor abuzuri. (…) Reflectăm, analizăm şi când ajungem la o concluzie vă comunicăm”, a spus Tudorel Toader luni dimineaţă.
El a explicat că abia într-o astfel de situaţie se poate discuta de etapa a doua, când va trebui văzut care sunt criteriile de referinţă – natura faptei, gravitatea faptei, dacă problema ţine de pedeapsa aplicată.
Toader a evitat, duminică, după Consiliul Naţional al PSD, să dea un răspuns clar privind adoptarea ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea, spunând că va reflecta pe acest subiect. „Când voi avea un răspuns structurat, atunci vi-l voi oferi”, a spus el, în pofida insistenţelor jurnaliştilor.
Întrebat despre informaţiile conform cărora o ordonanţă privind amnistia şi graţierea ar urma să fie adoptată până în 15 ianuarie, Toader a spus: „Am citit şi eu acuma pe internet că port discuţii foarte avansate să mă fac europarlamentar. Categoric nu”.
Rugat să nu schimbe subiectul, el a afirmat: „Concret, când voi avea ce să vă spun, sigur vă voi comunica. În rest, dacă cineva, spre exemplu, v-a spus că a discutat cu mine, dacă cineva v-a spus că s-a elaborat, întrebaţi pe autorii afirmaţiilor”.
Întrebat dacă nu ştie nimic de acest proiect privind amnistia şi graţierea, Toader a spus: „Întrebaţi-i pe cei care v-au spus”.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu se teme să vorbească despre amnistie şi graţiere, deşi aceste cuvinte parcă ar fi o blasfemie în Româia. ”Nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie”, a spus Dragnea, în şedinţa de duminică a Consiliului Naţional al PSD.
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la Consiliul Naţional al PSD, că ”este bine să respectăm legea”, dar susţine că mii de persoane au fost condamnate pe nedrept, pe baza unui ”sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui”. ”Eu, ca cetăţean al acestei ţări, vă rog şi vă încurajez la modul cel mai sincer să facem dreptate şi anume să vă folosiţi prevederea constituţională şi să daţi ceea ce este normal, anume aministia şi graţierea în România anului 100”, a spus Oprişan.
Ministrul Justiţiei: Va fi o singură ordonanţă pentru cele două coduri
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni dimineaţă că va fi o singură ordonanţă pentru cele două coduri, proiectul actului normativ fiind în curs de elaborare.
„Lucrăm la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codului penal şi codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR şi pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal şi consolidarea prezumţiei de nevinovăţie la cel de procedură penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanţe de urgenţă, ci una singură”, a precizat Toader.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat în urmă cu o săptămână că în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat atunci că va fi făcută o analiză la minister şi că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă.
PNL, USR, dar şi UDMR, precum şi ONG-uri şi organizaţii ale magistraţilor au criticat modificarea codurilor prin OUG, susţinând dezbaterea în Parlament.