ÎCCJ suspendă executarea pedepsei în cazul Alinei Bica

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis suspendarea executării pedepsei în cazul fostei şefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care a fost judecată pentru favorizarea făptuitorului şi condamnată la patru ani de închisoare.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Alina Mihaela Bica împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. (…) Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016 (…), până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

Avocaţii Alinei Bica au făcut contestații în anulare după decizia Curții Constituționale cu privire la componența completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, astfel că s-a decis ca până la luarea unei decizii în urma acestei solicitări, executarea pedepsei să fie suspendată.

Pe 26 iunie, Alina Bica a fost condamnată definitiv de magistraţii Instanţei supreme la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei supreme.

În noiembrie 2016, Alina Bica a fost condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului şi a fost achitată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi o alta de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, Adriean Videanu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, şi fostul şef al ANAF Şerban Pop va fi eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus suspendarea executării pedepsei în dosarul în care acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

În urma unui apel, decizia a fost anulată de Tribunalul Administrativ pentru Imigrare. Conform avocatei, instanţa a descoperit „vicii grave”, în analiza făcută în primă instanţă şi prin urmare a cerut comisiei să reexamineze cazul, transmite News.ro.

Udrea şi Bica au fost şi audiate în comisia pentru refugiaţi pentru a se stabili dacă au drept de azil, iar acum sunt în aşteptarea unei decizii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.