Sulfina Barbu (CNSAS) îl contrazice pe Tudorel Toader
Colegiul CNSAS ar putea lua în discuţie, în şedinţa de joi, dacă va menţine sau nu adeverinţa dată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în cazul Adinei Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni, pentru Agerpres, că deocamdată nu a fost finalizată procedura privind reverificarea Adinei Florea, propusă pentru a doua oară de Tudorel Toader la conducerea DNA.
„Referitor la doamna Adina Florea, au fost demarate procedurile de reverificare, aşa cum prevede legea, dumneaei având o adeverinţă din anul 2009. În data de 21 decembrie trebuia să fie şedinţa de Colegiu, dar ea nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. Eu am fost la dispoziţie pentru această şedinţă, dar din păcate cvorumul în Colegiu nu a putut fi întrunit. În consecinţă, procedura nu este finalizată. Este o notă de constatare întocmită de Direcţia de investigaţii, aviz de la Direcţia juridică, dar este obligatoriu ca aceste documente să vină în Colegiu şi Colegiul este singurul for care se pronunţă privind menţinerea sau nemenţinerea adeverinţei în cazul magistraţilor şi nu numai, discutăm pe Legea 303/2004 cu toate modificările ulterioare. Nu a fost finalizată această procedură. (…) Până acum tot ce s-a întâmplat a fost legal, dar pentru a putea transmite către CSM un punct de vedere avizat de CNSAS trebuie să aibă loc şedinţa Colegiului”, a precizat Sulfina Barbu, pentru Agerpres.
Sulfina Barbu a spus că acest punct este programat pentru şedinţa de joi a Colegiului CNSAS.
„Urmează să luăm în discuţie acest aspect. În şedinţa din data de 10 (ianuarie – n.r.) sper să avem cvorum, adică să fim minim 8 din 11 membri, astfel încât şedinţa, din punct de vedere legal, să fie corectă şi pe baza documentelor care au venit de la direcţiile de specialitate şi a răspunsurilor de la deţinătorii de arhive să luăm decizia de menţinere sau de nemenţinere a adeverinţei din anul 2009 pentru doamna Adina Florea şi după aceea toată procedura este îndeplinită legal”, a explicat Sulfina Barbu.
Pe 21 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie motivând că „nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004”.
În data de 27 decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis din nou şefului statului propunerea privind numirea Adinei Florea ca procuror-şef al DNA.